Malé ostrůvky v Tichomoří si posvítí pouze ze solární energie

Fakaofo – První území na světě, které bude závislé pouze na solární energii, se nachází v Tichomoří. Malé souostroví Tokelau se 1 400 obyvateli, které se dosud spoléhalo pouze na výrobu energie pomocí dieselových generátorů, dokončilo poslední součást sítě solárních panelů v tomto týdnu.

Souostroví zahrnující tři atoly Atafu, Nukunonu a Fakaofo spravuje Nový Zéland. Právě ten se rozhodl investovat sedm milionů dolarů do solárního projektu. „Doteď bylo Tokelau stoprocentně závislé na dieselových agregátech pro produkci elektřiny, což mělo vážné hospodářské a ekologické dopady,“ uvedl novozélandský ministr zahraničí Murray McCully ve svém prohlášení.  

Ostrovní území Tokelau je nesamosprávné zámořské teritorium Nového Zélandu, které se nachází ve střední části Tichého oceánu, přibližně v polovině cesty z Nového Zélandu na Havaj. Na žádném z ostrovů není mezinárodní přístav ani letiště. Cesta lodí na Samou, což je nejbližší sousední stát, trvá 28 hodin.

Výroba elektřiny pomocí generátorů byla drahá, hlučná a neekologická. „Tokelauský projekt výroby energie z obnovitelných zdrojů je první svého druhu na světě. Tři hlavní tokelauské atoly mají nyní dostatečnou solární kapacitu, aby uspokojily své energetické potřeby,“ dodal ministr. Koordinátor projektu Mike Basset-Smith podotkl, že tento krok představuje „milník obrovského významu“ pro Tokelau, které nyní bude moci vynakládat víc peněz na sociální podporu.     

highress
Zdroj: ČT24

Většina ostrovanů se na Tokelau živí drobným zemědělstvím a rybolovem, tisíce se jich už přestěhovaly na Nový Zéland či Samou, která má podobnou kulturu a jazyk. OSN podporuje větší nezávislost Tokelau, obyvatelé souostroví však už ve dvou referendech v letech 2006 a 2007 odhlasovali udržení koloniálního statusu a odmítli větší autonomii.