Po Sandy ochromila New York sněhová bouře, doprava kolabuje

New York - K východnímu pobřeží USA dorazila další silná bouře, jež s sebou přinesla nový nápor větru, deště a sněhu. Na počasím sužovaný New York, který se těžce vzpamatovává z následků nedávného hurikánu Sandy, dopadla v posledních hodinách třetina obvyklého měsíčního přídělu sněhu. Dopravu ochromily zácpy, tisíce domácností jsou znovu bez elektřiny.

Dopravu v centru New Yorku ochromily zácpy, vítr dosahuje rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Mokrý sníh strhával stromy a elektrické vedení, na 60 tisíc domácností a firem ve státech New York a New Jersey, kterým byla dodávka elektřiny po Sandy obnovena, je znovu bez proudu. Ve městě New York je bez elektřiny dalších 11 tisíc domácností.

Všechny městské havarijní služby byly uvedeny do stavu pohotovosti. Americké letecké společnosti kvůli bouři přerušily provoz v oblasti New Yorku, lety mají být obnoveny dnes ráno místního času. Město uzavřelo všechny parky, dětská hřiště a pláže. Radnice nařídila, aby všechny rozestavěné objekty byly zajištěny.

Vichřice připravila o dodávky elektřiny také domácnosti ve státech Connecticut, Massachusetts a Rhode Island. Podle údajů amerických energetických firem je bez proudu celkem 672 tisíc domácností v sedmi amerických státech. Obnova dodávky je navíc v podmínkách silného větru nemožná.

New York čelí další bouři - tentokrát sněhové
Zdroj: ČT24

Bouře je mnohem slabší než hurikán Sandy a dokonce i slabší, než meteorologové předpokládali. Stav infrastruktury po prodělané smršti je ale takový, že i menší výkyvy počasí nezvládá. Starosta New Yorku Michael Bloomberg vydal pokyny k evakuaci i v místech, kde by bouře srovnatelná s nynější za normálních okolností vyklízení domů ani zdaleka nevyžadovala.

Ldé už podruhé nechtějí svá obydlí opouštět. Mají za to, že situace už nemůže být horší. „Teď už nás snad čekají jenom sarančata a mor,“ řekl novinářům zoufalý Chris Christie, guvernér státu New Jersey, kde minulý týden zasáhl hurikán Sandy zvlášť tvrdě.

Americká Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) také oznámila, že po bouři Sandy je v New Jersey a New Yorku 95 tisíc lidí bez střechy nad hlavou, kteří potřebují provizorní ubytování.