V Izraeli se prý plánuje svržení Abbáse

Jeruzalém - Izraelské ministerstvo zahraničí navrhuje, aby se Izrael postaral o svržení palestinského vůdce Mahmúda Abbáse v případě, že Palestinci požádají v OSN o změnu statusu svých území. Jestliže od toho ustoupí, má naopak Izrael uznat tato území jako stát v dočasných hranicích. O plánech ministerstva informovala izraelská televize Channel 2.

Abbás hodlá 29. listopadu v OSN přednést žádost o zvýšení statusu západního břehu Jordánu a pásma Gazy na nečlenský stát. Palestincům by to umožnilo vstoupit do četných mezinárodních organizací. Nyní mají status nečlenské pozorovatelské entity.

Izrael, ale i USA a mnoho západních států považují palestinský záměr za jednostranný krok, který obchází mírové rozhovory s Izraelem. Až v nich se mělo rozhodnout o budoucím palestinském státu. Rozhovory ale dlouhodobě stagnují.

Ministerstvo zahraničí navrhuje, aby byly k poškození Abbásovy pověsti využity webové stránky palestinské opozice, které obsahují obvinění Abbáse z korupce.

Izraelský ministr životního prostření Gilad Erdan prohlásil, že Izrael by měl na palestinský záměr reagovat „okamžitou anexí“ osad na západním břehu Jordánu. Žije v nich na 300 000 Izraelců, ovšem osady jsou na území západního břehu, který Izrael okupuje.

Na plné členství Palestinci nedosáhli

Palestinci se loni bez úspěchu pokusili získat plné členství v OSN, což ale neprošlo přes Radu bezpečnosti. Teď usilují o zvýšení statusu ve Valném shromáždění OSN a mají tam už většinu. Chtěli by pro žádost získat celou Evropu, která je ale zatím nejednotná. Podle izraelské televize je hodlají podpořit Řecko, Lucembursko, Malta, Španělsko, Belgie a Irsko.

Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon prohlásil, že Palestinci svou žádostí poruší mírové dohody uzavřené s Izraelem. Izrael podle něj musí dát najevo, že za to Palestinci draze zaplatí. Neřekl ale, že Izrael hodlá dohody z 90. let vypovědět.