Chorvatský vicepremiér rezignoval, jde do vězení za nehodu v Maďarsku

Budapešť – Maďarský soud potrestal 22 měsíci vězení chorvatského vicepremiéra Radimira Čačiče, který předloni havaroval s autem v Maďarsku. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé. Rozsudek je pravomocný. Čačić dnes oznámil, že ve vládě končí. Trest musí nastoupit během dvou měsíců, díky dohodě Maďarska s Chorvatskem si může trest odpykat v Chorvatsku.

Soud v jihomaďarském Kaposváru poslal na 22 měsíců do vězení chorvatského vicepremiéra Radimira Čačiče. Ten předloni způsobil v Maďarsku dopravní nehodu. Ta se stala na dálnici poblíž Budapešti. Čačić narazil do jiného auta. Na místě přišel o život jeden člověk, další pak zemřel v nemocnici. 

Podle vyšetřování mohla za nehodu Čačičova nepozornost. Chorvatský vicepremiér svou vinu nepopřel, tvrdil ale, že na chvíli kvůli mlze ztratil orientaci. Na svou obhajobu také uvedl, že auto, s nímž se srazil, jelo příliš pomalu a cestující v něm neměli zapnuté bezpečnostní pásy. 

„Vzhledem k mé odpovědnosti vůči státu, vládě a chorvatským občanům odstupuji z vlády,“ oznámil ještě dnes Čačić. Vicepremiér zároveň působil jako chorvatský ministr hospodářství.

Dnešní verdikt podle Reuters znamená pro Milanoviče velkou ránu. Čačić dostal za úkol, aby nastartoval veřejný investiční program pro energetiku a infrastrukturu. Vláda si od něj slibuje, že po čtyřech letech bez ekonomického růstu napomůže ozdravení chorvatského hospodářství.

Vydáno pod