U Tel Avivu dopadly rakety, Izrael schválil mobilizaci záložníků

Washington/Gaza - Několik raket vypálených z Gazy dopadlo nedaleko Tel Avivu, což je zatím na území Izraele nejdále. Podle izraelské armády ale žádná ze střel nezasáhla město a nikoho nezabila. Přestřelky mezi Izraelem a Palestinci se mezitím prudce vyhrotily; zatímco v Gaze zemřelo nejméně 19 lidí a 160 jich bylo zraněno, v Izraeli zabila raketa Hamasu tři civilisty a zranila 16. Jen za posledních 24 hodin poslali ozbrojenci z Gazy do Izraele 274 raket. Pokračuje i vojenská operace, kterou včera Izrael zahájil v Gaze, zasáhl tady už na 320 cílů. Izraelská armáda schválila mobilizaci 30 tisíc záložníků a její jednotky se podle nejnovějších informací přemísťují k hranici pásma. Hamas v daném stadiu odmítl jednat s Izraelem o příměří.

K odpálení raket na Tel Aviv se přihlásily Brigády mučedníka Izzuddína Kásama. Jedna raketa dopadla ve vzdálenosti asi 50 kilometrů od pásma Gazy, na pole u města Rišon Lecion ležícího jen 12 kilometrů od centra Tel Avivu; druhá raketa spadla do moře. Krátce po útocích na Tel Aviv izraelská armáda schválila mobilizaci 30 tisíc záložníků. Ministr obrany Ehud Barak po raketových útocích prohlásil, že jde o „eskalaci, za kterou bude muset druhá strana zaplatit“. Při večerním izraelském náletu v severní části pásma Gazy byli podle mluvčího zdravotnické služby palestinského radikálního hnutí Hamas zabiti tři Palestinci a 12 lidí bylo zraněno.

Podle izraelské armády střely Hamasu mohou ohrozit zhruba milion obyvatel a premiér Benjamin Netanjahu varoval, že jeho země je připravená operaci rozšířit. Ministerstvo obrany uvedlo, že ve hře zůstává možnost pozemní ofenzivy. Egypt kvůli situaci v Gaze žádá mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. Hamas v daném stadiu odmítl jednat s Izraelem o příměří. „Mluvit o příměří je od okupanta nový pokus o podvod. Nenecháme se už oklamat,“ prohlásil dnes mluvčí Hamasu v Gaze Samí Abú Zuhrí.

Český prezident Václav Klaus zrušil kvůli bezpečnostní situaci plánovanou čtyřdenní státní návštěvu Izraele, kterou měl zahájit v neděli. Jednat měl mimo jiné s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, premiérem Benjaminem Netanjahuem či zástupci centrální banky.

Hamas se mstí za vojenskou operaci, kterou včera v pásmu Gazy zahájil Izrael. Od včerejška odpálil Hamas bezmála 280 raket. Podle zpravodaje ČRo na Blízkém východě Břetislava Turečka velká část raketových střel spadne do polí, kde nikomu neublíží a nic nezničí. Část jich zachytí izraelská protiraketová obrana, několik raket ale dopadlo do obydlených částí. Podle izraelské policie jedna ze střel trefila čtyřpodlažní budovu ve městě Kiryat Malachi asi 25 kilometrů severně od Gazy. Při útoku zemřeli tři lidé. Neoficiální zdroje hovoří i o čtvrtém mrtvém, který podlehl zraněním v nemocnici. Nejdále zatím doletěly rakety, které dopadly u Tel Avivu.

Ani ne roční dítě novináře BBC je jednou z nejméně 15 obětí izraelských náletů v pásmu Gazy. The Washington Post snímek plačícího muže s tělem jedenáctiměsíčního Umara v náručí otiskl na první stránce dnešního vydání. Truchlícím mužem je Džihád Mišaráví, žurnalista, který žije v Gaze a pro BBC pracuje jako video- a fotoeditor. Ve středu jeho dům v Gaze zasáhla izraelská střela. Když dopadla, v okolí se prý nebojovalo. Kromě Mišarávího syna zahynula také žurnalistova švagrová, jeho bratr utrpěl zranění.

Fotografii „krvácejícího izraelského dítěte“ na své stránce na Facebooku zveřejnil úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Dítě, patrně nemluvně, na snímku nese muž ve vestě s izraelskými nápisy, hlava dítěte je však na fotografii rozostřená. „Hamas záměrně míří na naše děti a záměrně umísťuje rakety do blízkosti svých dětí. Izrael bude přes tuto skutečnost… nadále dělat vše, co je v jeho silách, aby zabránil civilním obětem,“ uvádí se v anglicky psaném průvodním textu u fotografie.

Bojuje se i na sociálních sítích

Na Twitteru kolují fotky zabitých dětí či videozáznamy, kde se izraelský systém protiraketové obrany Železná klenba snaží zneškodnit raketovou palbu radikálního palestinského hnutí Hamas. Uživatelé ale vyprodukovali i ohromné množství chybných informací, dezinformací nebo propagandistických sdělení. Objevil se například nejméně jeden falešný účet mluvčího izraelské armády. Nezaostává ani web, který tvrdí, že patří ozbrojenému křídlu Hamasu, a vypouští proud vzkazů, v nichž se chlubí smrtonosností svých úderů.

Zmatek po celém světě dokáže za několik sekund vyvolat i jen nejasná situace. Stalo se tak v případě rakety, která dnes po setmění spustila sirény v Tel Avivu. Z médií v Gaze se přes izraelská média a Twitter do světa rozletěla zpráva, že raketa zasáhla město. Izraelští činitelé ale informovali, že Tel Aviv zasažen nebyl. Raketa spadla do moře.

Pohřeb Ahmada al-Džabárího
Zdroj: ČT24

Izrael od včerejška cílí na pozice Hamasu v Gaze, jde o odvetu za útoky Palestinců na jih Izraele, k nimž došlo v posledních dnech. Izraelské střely během včerejška a dneška zničily sklady raket dlouhého doletu a zasáhly také další cíle. Raketa zabila i vojenského velitele Hamasu Džabárího. Armáda ostřelovala Gazu ze země, z moře i ze vzduchu.

Politický vůdce Hamasu Chálid Mišal vraždu Džabárího odsoudil a slíbil další akce odporu proti Izraeli. „Muži a ženy v Palestině, budeme v odboji pokračovat,“ prohlásil na islámském shromáždění v súdánském Chartúmu.

Izrael schválil mobilizaci záložníků, u hranic s pásmem Gazy rozmisťuje tanky a v odvetných útocích proti palestinským povstalcům hodlá zatím pokračovat. Podle izraelského velvyslance při OSN nemůže země ustupovat Hamasu, který je mezinárodně považovaný za teroristickou organizaci.

Egypt dnes požádal o svolání nové mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN k situaci v pásmu Gazy. Egyptské ministerstvo zahraničí v žádosti zaslané generálnímu tajemníkovi Spojených národů Pan Ki-munovi hovoří o „izraelské agresi“ proti pásmu. Na protest dokonce Egypt odvolal svého velvyslance.

Egypt je v poslední době vstřícnější k Palestincům, i když se snaží působit spíše jako prostředník v jednáních mezi Izraelem a Gazou, poznamenal arabista Štěpán Macháček. Nedávno například Egypt otevřel hranice s pásmem Gazy, aby umožnil raněným Palestincům ošetření v egyptských nemocnicích a aby zmírnil dopad izraelského embarga.  

Izraelský velvyslanec Yaakov Levy v Událostech, komentářích:
„Je to jednoduché. Když ostřelování přestane, nebude potřeba v naší operaci pokračovat. (…) Neútočíme na města, ale na infrastrukutru teroristů. (…) Pokud došlo k úmrtí na straně palestinských civilistů, je to proto, že Hamas, Hizballáh a veškeré teroristické organizace používají civilisty jako živé štíty.“

Velvyslanec palestinské samosprávy Mohamed Salaymeh v Událostech, komentářích:
„Jsme proti násilí na obou stranách. (…) Každý okupovaný lid má ale právo na odpor proti okupantům. Poslední útok na Gazu je součástí předvolební kampaně v Izraeli. (..) Doufám, že situace se v několika následujících dnech uklidní. (…) Myslím, že by se Izrael neodvážil zahájit pozemní invazi do Gazy.“

Obama: Izrael má právo na sebeobranu

Americký prezident Barack Obama po telefonu vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby udělal vše pro ušetření civilního obyvatelstva. Oba se prý shodli, že hnutí Hamas musí zastavit útoky na Izrael, aby bylo možné celou situaci zmírnit. Při rozhovoru s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím Obama odsoudil raketové útoky z Gazy do Izraele a znovu zdůraznil právo Izraele na sebeobranu.

Bezpečnostní poradce prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes řekl médiím, že se USA obrátily na Turecko, Egypt a některé evropské partnery, aby využili svého vlivu a přiměli Hamas k zastavení akcí. Pokud jde o možnou pozemní ofenzivu Izraele v Gaze, je podle Rhodese záležitostí izraelské vlády.

Americká velvyslankyně Susan Riceová ve svém vystoupení řekla, že „není žádné ospravedlnění pro násilí, které Hamas a další teroristické organizace používají proti lidu Izraele“. Právo Izraele na sebeobranu uznala i Francie. Ministr zahraničí Fabius ale upozornil na to, že další násilnosti nic nevyřeší. Zemi naopak ostře zkritizoval Írán, který označil odvetné akce Izraele za teroristické útoky.

Rusko označilo útoky na pásmo za nepřiměřené a jednání Hamasu za nepřijatelné. Britský ministr zahraničí William Hague připsal odpovědnost za nynější krizi Hamasu. „Zásadně odsuzujeme raketové útoky palestinských teroristických skupin… Za nynější krizi je odpovědný především Hamas,“ řekl.

Jeden konflikt - dva pohledy

Irena Kalhousová, analytička z Pražského institutu bezpečnostních studií, v rozhovoru pro ČT24 upozornila na to, že konflikt má dva úhly pohledu. Zatímco Palestinci a arabské země vidí včerejší útoky jako agresi ze strany Izraele, Izrael a jeho spojenci označují operaci za oprávněnou, protože je to podle nich reakce na palestinské akce. Jen za poslední rok dolétlo z Gazy do Izraele přes 700 raket, v posledních dnech pak raketové útoky eskalovaly. 

Mark Regev, mluvčí izraelského premiéra:

„Lidé na jihu museli v posledních měsících snášet denně útoky raketovými střelami, které přicházely z Hamasem ovládané Gazy. A to je důvod, proč teď vláda Izraele jedná. Chceme ochránit naše lidi. Omezíme výhrůžky a zastavíme raketové střely.“

Irena Kalhousová přiblížila možné důvody, proč Izrael zrovna teď přistoupil k vojenské akci. Jednak je to podle ní právě stupňování raketových útoků z Gazy v posledních dnech. „Málokterý stát si může dovolit nechat pravidelně ostřelovat raketami své území,“ poznamenala. Dodala zároveň, že v Izraeli také probíhá předvolební kampaň a vedení muselo ukázat, že je ochotno a schopno zemi bránit.