Statečná mexická starostka zaplatila cenu nejvyšší

Morelia (Mexiko) - Tragicky skončil život jedné z nejstatečnějších žen Mexika. Bývalou starostku města Tiquicheo Maríi Santosovou Gorrostíetovou zabili zřejmě členové drogových kartelů, které chtěly město ovládnout. Starostku už předtím při dvou atentátech těžce zranili a zabili jí manžela. Přesto svůj boj vedla dál.

Prokuratura státu Michoacán uvedla, že tělo šestatřicetileté starostky se našlo na opuštěném parkovišti poblíž dálnice. Tělo se našlo už ve čtvrtek, identita ale hned nebyla známa. Pachatelé se zatím nenašli, podle úřadů je ale velmi pravděpodobné, že šlo o příslušníky organizovaného zločinu.

María Santosová Gorrostíetová
Zdroj: ČT24/YouTube

Tiquicheo je známé řáděním místních kriminálních gangů, které bojují o vliv. Působí tam například i drogový gang La Familia Michoacana. Ještě když byla starostka v úřadu, násilí často kritizovala a otevřeně hovořila také o tom, že se ji někdo už dvakrát neúspěšně pokusil zabít. Santosová byla starostkou Tiquichea od roku 2008 do začátku roku letošního. Její zmizení ve středu oznámila rodina, která její tělo v pátek také identifikovala.