Kriminálka New York – Sandy zničila tisíce důkazů

New York – Velká voda při bouři Sandy v New Yorku vyplavila i sklady newyorské policie. Zničeny jsou tisíce důkazů, které vyšetřovatelé uchovávali ve dvou budovách v Brooklynu. Policisté tak přišli o tisíce biologických vzorků nebo o předmětné důkazy jako například automobily nebo motorky. Ohroženo by mohlo být vyšetřování stovek případů.

Ani přesouvání důkazů do vyšších míst ani pytle s pískem nepomohly. Záplavy kvůli bouři Sandy zasáhly dva policejní sklady s důkazy. Bouře udeřila překvapivě silně a hladina vody se vyšplhala až na jeden metr. Policisté tak přišli o tisíce biologických vzorků. Ve dvou zaplavených skladech jich měli kolem 6 000. 

Voda poničila i další důkazy. Policisté měli ve skladech skoro tisícovku aut, 4 tisíce kol, 700 motorek, a dokonce čtyři lodi. 

Teď se budou muset spolehnout na zbytky vzorků z laboratoří a na fotografickou dokumentaci. Nakolik naruší zničené důkazy vyšetřování, není zatím jasné. „Budeme to muset projít případ po případu. Dělá nám to starosti,“ řekl listu Wall Street Journal šéf newyorské policie Raymond Kelly. 

Podle právníka Stevena Bankse mohou zničené důkazy výrazně poškodit lidi, kteří jsou z něčeho obvinění. „Je sice příliš brzy na vyhodnocení toho, jaký to bude mít dopad, pokud ale budu vycházet z minulých zkušeností, tak ztracené důkazy mohou ublížit lidem obviněným z věcí, které se nezakládají na pravdě,“ podotkl.

Vydáno pod