Německý estébácký kámen úrazu skončil v kůlně

Berlín – Dlouho se pomník příslušníkům východoněmecké komunistické státní bezpečnosti na svém místě neohřál. Kámen připomínající elitní jednotku Felixe Dzeržinského v braniborském Massowě skončil po protestech obětí a místních politiků po několika dnech v kůlně hotelu Spreewald Inn, před nímž byl postaven.

V budově hotelu dříve sídlil štáb jednotky východoněmecké tajné policie nesoucí jméno Felixe Dzeržinského, zakladatele sovětské tajné policie Čeka, jejíž nechvalně proslulé metody teroru sloužily jako vzor právě pro Stasi. Před několika týdny manažerku ubytovacího zařízení oslovil jistý plukovník Born s žádostí, zda by na obří kámen před vchodem nemohl umístit nápis připomínající bývalé nájemníky domu. Manažerka nakonec souhlasila – aniž by věc konzultovala se svými nadřízenými.

Existence památníku pobouřila veřejnost a braniborské vládní i opoziční politiky, kteří se okamžitě začali dožadovat jeho odstranění. Hotelový řetězec Leonardo proto nakonec kámen ze svého pozemku urychleně odstranil a omluvil se obětem, jejich potomkům i příbuzným. Příští osud kamene zůstává nejasný.

Za provokaci označila pomník například poslankyně za vládní sociální demokraty Sylvia Lehmannová, podle níž pochybnou minulost jednotky není potřeba připomínat pamětním kamenem. Podle předsedy parlamentní frakce opozičních křesťanských demokratů Dietera Dombrowského proslula Dzeržinského jednotka „brutalitou při potlačování a pronásledování nepohodlných osob“. Jeho kolega Björn Lakenmacher dokonce navrhl, aby byl v Massowě naopak vztyčen pomník obětem Stasi. Ředitel berlínského památníku obětí Stasi Hubertus Knabe podal v této souvislosti dokonce trestní oznámení na neznámého pachatele. „Vytvoření tohoto pamětního kamene poškozuje důstojnost a památku obětí státní bezpečnosti NDR i obětí, které má na svědomí zakladatel Čeky Felix Dzeržinskij,“ uvedl Knabe v oznámení.

Märkische Allgemeine Zeitung připomíná, že jednotka Felixe Dzeržinského dohlížela na stavbu Berlínské zdi a chránila klíčové budovy komunistického režimu. Byla vytvořena v roce 1954 jako vojenská složka ministerstva státní bezpečnosti. Měla 11 tisíc členů, kteří museli pocházet z politicky spolehlivých rodin a být psychicky a fyzicky extrémně odolní. Jednotka byla operativně-vojenskou zálohou pro zajištění veřejného pořádku a ochranu vlády. Její výzbroj sahala od pistolí přes samopaly až po obrněná vozidla. V Massowě se prováděl výcvik boje v budovách, střelby a bojových sportů. Jednotka měla v názvu jméno Felixe Edmundoviče Dzeržinského (1877–1926) – polského revolucionáře a zakladatele sovětské tajné policie Čeka. Ta byla předchůdkyní pozdější KGB a pod vedením Dzeržinského v letech 1918–1919 povraždila přes 1,7 milionu lidí.

Vydáno pod