Mexiko má být Mexiko

Mexiko – Archaického oficiálního názvu Spojené státy mexické chce svou zemi zbavit odstupující prezident Felipe Calderón. Stomilionová země by se podle jeho návrhu měla prostě jmenovat Mexiko. Calderón tak chce dotáhnout do konce svou dlouhodobou snahu, s níž začal už v roce 2003 jako řadový poslanec. Tehdy se mu návrh zákona upravujícího oficiální název země nepovedlo prosadit.

Název Spojené státy mexické nese země od roku 1824, kdy jej dostala po vzoru svého severního souseda USA. Název ale podle Calderóna dnes používá málokdo a název Mexiko odkazuje k historickým zakladatelům velké civilizace na mexickém území Aztéků, kteří si sami říkali Mexikové. „Promiňte mi, že to řeknu takhle, ale Mexiko je prostě Mexiko, tak zvučné a krásné je jméno naší velké země,“ řekl novinářům před prezidentskou rezidencí, do které se již stěhuje jeho nástupce Enrique Peňa Nieto.

Aby Calderónův návrh uspěl, musí jej schválit obě komory parlamentu a většina samospráv 31 mexických států. Prezident ve své funkci končí 1. prosince, lobbovat pro svůj zákon však může i poté.

Vydáno pod