Speciální daň má zbavit Mexiko žvýkaček

Mexiko - Žvýkání v Mexiku možná brzy podraží. Dolní komora parlamentu v současnosti řeší návrh zákona, podle kterého by byl prodej žvýkaček zatížen zvláštní daní. Takto získané peníze by měly pokrýt část nákladů na velmi náročný úklid zbytků žvýkaček.

Daň by měla činit 35 procent z ceny každé žvýkačky. Podle údajů obchodníků se v Mexiku ročně prodá 92 000 tun žvýkaček a země je jejich druhým největším konzumentem na světě. Náklady na odstranění jedné žvýkačky z chodníků, dopravních prostředků či městského mobiliáře jsou prý až pětkrát vyšší, než je její prodejní cena.

Jen mexickou metropoli stojí podle poslance Dieze Francose, který je autorem návrhu zákona, úklid žvýkaček z chodníků zhruba 80 000 dolarů ročně (asi 1,6 milionu korun).

Mexiko se se žvýkačkovým problémem potýká už několik let. Na jeden čtvereční metr v metropoli Mexiku prý připadá 70 odhozených žvýkaček. Mexické úřady na jejich úklid nasadily parní čističe, což však trable nevyřešilo. Později začala radnice lidem radit, aby dožvýkanou hmotu místo vyplivování či lepení kamkoli raději spolkli. Tato iniciativa však příliš neuspěla, neboť se proti ní postavili někteří lékaři varující před možným zdravotním rizikem.

Úředníci v metropoli návrh zákona přivítali. „Může to fungovat velmi dobře, pokud ty peníze půjdou přímo k lidem zodpovědným za čistotu ve městech,“ řekl koordinátor správy historického centra Mexika Ricardo Jaral Fernández. Podle něj jen v historickém středu hlavního města seberou uklízeči denně 2 000 žvýkaček.