Tisíce Rusů uvízly u Moskvy v obří koloně, zřejmě až do pondělí

Moskva - Tisíce Rusů cestujících po federální silnici mezi Moskvou a Petrohradem strávily posledních 48 hodin ve svých vozech, uvízlých v obří zácpě v okolí Tveru. Situace vyvolaná sněhovou nadílkou se začala pomalu vracet k normálu až dnes večer. Místní úřady však podle zpravodajské televize Rossija 24 odhadují, že se zácpu podaří rozptýlit až v pondělí ráno.

„Není možné dohlédnout konce - a tam je to ještě horší. Sněhu je po kolena a auta jen stojí či protáčejí kola na místě,“ vylíčil situaci reportér televize První kanál. Kolaps způsobila nejen nepřízeň počasí, ale i letní pneumatiky na mnoha vozech.

Zácpa je dlouhá 40 kilometrů

U Tveru ve středu napadlo na 70 centimetrů sněhu, dvojnásobek „měsíční normy“, a k tomu se přidal prudký vítr. Zácpa aut a nákladních vozů, které uvízly v závějích, dosáhla délky až 40 kilometrů. „Třetí den stojíme v zácpě. Jídlo a voda došly. Silnici nikdo nečistí, nikdo nedokáže říci, jak dlouho tu ještě budeme trčet. Potřebu lidé vykonávají přímo u aut. Je to naprostá katastrofa,“ citovala agentura RSN jednoho z postižených. „Za dvacet hodin se neukázal ani jeden vůz silničářů - a to na jedné z hlavních tras v Rusku,“ postěžoval si další před kamerou.

Záchranáři, kteří se probili sněhem za pomoci lopat, rozdávali motoristům horký čaj a jídlo. Zároveň postavili stany, které slouží jako ohřívárny.

V Tveru vyhlášen stav nouze

Až dnes dopoledne se silničářům podařilo pročistit jeden pruh silnice ve směru na Moskvu. Ale podle dopravní policie kvůli neukázněným řidičům, vjíždějícím okamžitě na očištěný pás, se zácpa rozjíždí jen pomalu. Podle skeptiků čeká mnoho motoristů další noc v nehybných autech. Policisté se zatím snaží odklonit dopravu na jiné silnice.

V centru Tveru nebyla dnes situace o mnoho lepší: veřejná doprava v půlmilionovém městě nefungovala, sobotní vyučování muselo být v řadě škol zrušeno a radnice vyhlásila stav nouze.