Abbás se vrátil domů jako hrdina, vítaly ho tisíce Palestinců

Ramalláh - Tisíce lidí s palestinskými vlajkami v Ramalláhu nadšeně vítaly prezidenta Mahmúda Abbáse po jeho návratu z New Yorku, kde OSN Palestině přiznala status nečlenské pozorovatelské země. „Nyní máme svůj stát, Palestina dosáhla v OSN historického úspěchu,“ řekl Abbás shromážděnému davu. „Svět je s námi,“ dodal.

Hned po svém příletu do Palestiny Abbás položil věnec u hrobu Jásira Arafata, kterému nový status Palestiny v OSN věnoval, a pak odjel pozdravit asi 5000 svých příznivců, kteří se shromáždili u jeho oficiálního sídla. Byli mezi nimi lidé s palestinskými vlajkami, žlutými vlajkami Fatahu a portréty prezidenta. Došlo i na zpěv hymny.

Zvýšení diplomatického statusu Palestiny OSN schválila valnou většinou hlasů. Proti se postavilo jen devět zemí, mezi nimiž kromě Spojených států bylo také Česko. Palestinští představitelé podle agentury AFP míní, že dosažení lepšího statusu Palestiny v OSN podpoří úsilí o smíření mezi Abbásovou stranou Fatah a palestinským radikálním hnutím Hamas, které ovládá pásmo Gazy. Bez něj jsou šance Palestinců na uznání Palestiny jako nezávislého státu minimální.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás
Zdroj: ČTK/AP/NASSER SHIYOUKHI

Abbás dnes řekl, že jeho prioritou v dalších dnech bude prozkoumat kroky, které jsou nezbytné k usmíření mezi oběma palestinskými uskupeními. Zájem na dosažení smíru vyjádřil podle AFP i mluvčí Hamasu.