Řecký expremiér popírá matčino půlmiliardové švýcarské konto

Atény - Bývalý řecký premiér Jorgos Papandreu musí vysvětlovat, jak přišla jeho matka k účtu ve švýcarské bance s částkou 550 milionů eur. S informací přišlo nedělní vydání deníků To Vima a Proto Tema s tím, že expremiérova rodina chtěla uniknout daním. Devětaosmdesátiletou Margaretu Papandreovou už údajně vyšetřuje úřad finanční kriminality. Expremiér i jeho matka informace označili za lži, které mají za cíl poškodit rodinu a úsporné reformy, které premiér v zemi zavedl.

Majitelkou účtu je Papandreova matka Margaret, byť je veden oficiálně pod jménem Maria Panteliová s povoláním „kancelářská úřednice“. Na spojení konta s rodinou Papandreových nicméně upozornili pracovníci finanční policie, jež ověřuje seznam 2 000 Řeků, kteří si v ženevské pobočce banky HSBC založili konta. Na nich bylo podle posledních dohledaných zúčtování 1,5 miliardy eur, u nichž panuje podezření, že nebyly řádně zdaněny. Navíc se odhaduje, že zmíněnými konty mohlo v minulých letech projít až 13,5 miliardy eur.

Nejmenovaný řecký poslanec a lidé seznámení s vyšetřováním potvrdili i deníku Financial Times, že obvinění je součástí zprávy, kterou řecká prokuratura předala řeckému parlamentu minulý týden.

Takzvaný seznam Lagardeové předaly francouzské úřady Řecku v roce 2010, kdy byla francouzskou ministryní financí nynější šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Řecké ministerstvo financí jej ale nevyužilo a listina se dokonce ztratila, než se znova letos objevila.