Počet obětí filipínského tajfunu Bopha se blíží k pěti stům

Manila - Počet obětí tajfunu Bopha, který v úterý zasáhl jih Filipín, neustále roste. Podle nejaktuálnější bilance filipínského úřadu civilní obrany si již vyžádal už 475 obětí a několik stovek lidí je nezvěstných. Tajfun už přešel přes Mindanao a teď se nachází mimo oblast Filipín, smršť míří k hranicím Vietnamu.

Většina dalších obětí byla vyproštěna z bahna a trosek v nejhůře postižených provinciích Compostela Valley a Východní Davao. V Compostela Valley přišlo o život kolem 200 lidí, včetně 78 vesničanů a vojáků usmrcených při přívalových povodních, které zaplavily dva nouzové útulky pro evakuované a vojenský tábor ve městě New Bataan.

Tajfun udeřil na Filipíny v úterý ráno. Plnou silou zasáhl chudou zemědělskou provincii Východní Davao, kam přinesl vichr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu. Vichřice lámala stromy, strhávala elektrická vedení i střechy domů.

Odhaduje se, že 80 procent půdy, hlavně rýžových polí byla zničena. Celkové škody se ale budou sčítat až v následujících hodinách a dnech abudou zřejmě značné.

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů. Bopha je letos zatím šestnáctým. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milion obyvatel muselo opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří. Loni Filipíny zaznamenaly 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1 500 obětí.