Obama je tak trochu dinosaurus - zatím nikoliv politický

Washington - Po americkém prezidentovi Baracku Obamovi byl pojmenován nový druh pravěkého ještěra Obamadon gracilis. Vědci z Yaleovy univerzity užili výraz Obamadon, což v latině znamená Obamovy zuby, a gracilis, tedy útlý, hubený. „Ta ještěrka měla takové velmi dlouhé a rovné zuby a Obama má také dlouhé, rovné řezáky a ohromný úsměv,“ vysvětlil paleontolog Nick Longrich.

Drobná prehistorická ještěrka, která se živila hmyzem, byla poprvé objevena už v roce 1974 v Montaně a identifikována jako Leptochamops denticulatus. Nyní vědci přišli na to, že jde o chybnou klasifikaci a že jde o zcela nový druh. Jako mnoho dalších prehistorických zvířat vyhynul obamadon před 65 miliony let, kdy Zemi zasáhl velký asteroid.

Longrich uvedl, že čekal s pojmenováním nového druhu až po listopadových prezidentských volbách. „Kdyby Obama prohrál a my po něm pojmenovali vyhynulou ještěrku, vypadalo by to, že do něj kopeme, když je na zemi,“ vysvětlil. Obamadon gracilis je jedním z devíti nových druhů, o nichž v pondělí informovala odborná revue Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podle NBC jde už o třetí organismus pojmenovaný po současném americkém prezidentovi – po rybě (Etheostoma obama) a lišejníku (Caloplaca obamae). Obama není první politik, po němž je pojmenován živočišný druh. Vyhynulý druh lenochoda se jmenuje Megalonyx jeffersonii podle někdejšího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, který byl také amatérským paleontologem a lenochoda zkoumal. V roce 2005 pojmenovali entomologové podle členů bývalé republikánské administrativy tři brouky z čeledi lanýžovníkovití - agathidium bushi, agathidium cheneyi a agathidium rumsfeldi.