Volby v Keni provázelo napětí, zemřelo 19 lidí

Nairobi - V Keni se konaly prezidentské a parlamentní volby. Provázely je incidenty, které si vyžádaly 19 obětí. To je ale výrazně méně než při minulých volbách v roce 2007, kdy zemřelo přes 1 000 lidí. Volební účast dosahovala kolem 70 procent a na některých místech musely volební místnosti prodloužit lhůtu pro hlasování kvůli frontám voličů. Incidenty hlásí hlavně pobřežní oblasti. Voliči vybírají i guvernéry provincií. V jedné z nich kandidoval i nevlastní bratr Baracka Obamy.

Všeobecné volby ukážou, zda tato východoafrická země dokáže zlepšit svou pověst pošramocenou krvavým násilím, které vypuklo po předchozích volbách v roce 2007. Konečný výsledek hlasování bude známý do týdne. Pokud žádný kandidát nezíská nadpoloviční počet hlasů, což je velmi pravděpodobné, uskuteční se 11. dubna druhé kolo.

Prezidentská kampaň zemi rozdělila

Hlasování předcházela důrazná kampaň, která zemi rozdělila a vyvolala obavy z nových nepokojů. Keňská komise pro lidská práva upozornila na případy nenávistných projevů a zastrašování kvůli etnické příslušnosti.

Hlavními kandidáty jsou premiér Raila Odinga a místopředseda vlády Uhuru Kenyatta, který se měl podílet na násilnostech po posledních volbách. Kvůli tomu čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti před Mezinárodním trestním soudem. „Objevily se tu názory, že nesmím kandidovat, protože v zahraničí čelím obvinění. Ať rozhodne keňský lid, kdo má být jejich vůdcem,“ zdůraznil.

Odinga v prosinci 2007 prohrál v prezidentském klání se současnou hlavou státu Mwaiem Kibakim. Vyhlášení volebních výsledků tehdy vyvolalo odpor, který se změnil v politicko-etnické střety. O život přišlo přes 1 000 lidí a dalších více než 600 tisíc kvůli střetům opustilo domovy. „Pokud by se objevily snahy volby zmanipulovat, tak se obrátíme na soud. Posledně to tak řešit nešlo, soudy nebyly nezávislé, ale teď je situace jiná. Budeme apelovat na lidi, aby se vyhnuli násilí a počkali na verdikt soudců,“ podotkl.

Na volby dohlížely tisíce pozorovatelů

Oba rivalové Odinga a Kenyatta si v předvolebních průzkumech vedli prakticky stejně. Prezident Kibaki, který nekandiduje, vyzval ke klidným volbám a na kandidáty apeloval, aby přijali případnou porážku. „Ukažme světu, že naše demokracie je vyspělá. Volte v poklidu - volte bezpečnou, prosperující a stabilní Keňu,“ uvedl.

Keňané rozhodují o novém prezidentovi, o složení obou komor parlamentu, o guvernérech provincií, o složení regionálních parlamentů a také o kvótě pro ženy v dolní komoře celostátního parlamentu. Na hlasování dohlíželo 23 000 pozorovatelů, včetně 2 600 zahraničních.