Cenu Homo Homini získal ázerbájdžánský právník Alijev

Praha - Ázerbájdžánský právník Intigam Alijev získal cenu Homo Homini za prosazování lidských práv. Udílení ceny doprovodilo slavnostní zahájení festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Cenu převzal Alijev v kulturním centru Pražská křižovatka z rukou ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

K Evropskému soudu pro lidská práva dal Alijev přes 200 případů. Poskytoval i právní pomoc aktivistům, kteří se zapojili do pokojných protestů. „Intigam Alijev je neobyčejně odvážný a důsledný při obhajobě nespravedlivě stíhaných lidí v Ázerbájdžánu. Udělením ceny chceme upozornit také na represe a porušování demokratických mechanismů v současném Ázerbájdžánu,“ uvedl ředitel Centra pro demokracii a lidská práva společnosti Člověk v tísni Marek Svoboda.

Pořadatelé uvedli, že Alijev spolu s dalšími oponenty ázerbájdžánského režimu skončil před pár týdny při poslední vlně protestů ve vězení. Po pár hodinách byl propuštěn. Hrozí mu až tři roky vězení. Stejně je na tom i jeho krajan Emin Milli. Tento ázerbajdžánský disident a spisovatel zasedá letos v jedné z festivalových porot.

Rozhovor s Intigamem Alijevem (zdroj: ČT24)