Hackerský útok na jihokorejské sítě prý pocházel z Číny

Soul - Středeční hackerský útok na počítačové sítě jihokorejských médií a bank měl původ v Číně. Oznámil to jihokorejský úřad pro dohled nad komunikacemi. Počítačové sítě důležitých médií a bank byly ve středu vyřazeny z provozu na více než dvě hodiny, ochromen byl například i provoz bankomatů či internetového bankovnictví. Podle policie útok nenarušil bezpečnost v zemi a i nadále se vyšetřuje. Experti nicméně připomínají, že čínské servery použili ke svým útokům v minulosti právě hackeři ze Severní Koreje.

„Identifikovali jsme, že se zasaženými organizacemi se spojila IP adresa pocházející z Číny,“ prohlásil na tiskové konferenci mluvčí jihokorejské Komunikační komise. Jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že v důsledku útoku zvýšilo úroveň své pětistupňové pohotovosti Infocon, která se týká kybernetických hrozeb, ze čtyřky na trojku.

Podle jihokorejské policie středeční útok zasáhl asi 32 000 počítačů ve třech velkých televizních stanicích a třech bankách. Způsobil ale spíše nepříjemnosti klientům bank, než že by znamenal nějaké ohrožení národní bezpečnosti. Incident nezasáhl ani vládní úřady či jiné sítě klíčové infrastruktury, jako jsou elektrárny či veřejná doprava.

Prvotní podezření přitom mířilo spíše do Severní Koreje, která má se Soulem v současnosti velmi napjaté vztahy. Pchjongjang vypověděl Jižní Koreji smlouvy o neútočení a pohrozil odvetou za společné vojenské cvičení Washingtonu a Soulu na Korejském poloostrově.

KLDR hrozí útokem, jih napadli hackeři z Číny (zdroj: ČT24)

Měl v útoku přece jen prsty Pchjongjang?

Agentury připomínají, že čínské servery použili ke svým útokům v minulosti hackeři ze Severní Koreje. Podle řady expertů je středeční výpadek rovněž jejich dílem. Čínské ministerstvo zahraničí dnes konstatovalo, že hackerské útoky jsou „globální problém“; jsou anonymní a neznají hranic a hackeři často ke spáchání svých útoků využívají IP adresy jiných zemí.

Podle antivirové firmy Sophos nicméně středeční útok nevypadá, že by byl financovaný státem, protože odhalený „zákeřný software“ nebyl nijak sofistikovaný.

Severokorejští kybernetičtí válečníci se těší řadě výhod

Nejmenovaný vládní činitel v Soulu z útoku přímo obvinil Pchjongjang, ačkoli policie a jihokorejská agentura pro boj s počítačovou kriminalitou uvedly, že potrvá několik měsíců, než bude možné s jistotou určit, kdo nese za nejnovější útok odpovědnost. Čang Se-jul, bývalý severokorejský voják, který na vojenské univerzitě v Pchjongjangu vyučoval hackery a který v roce 2008 uprchl do Jižní Koreje, odhaduje, že severokorejská armádní kybernetická jednotka má asi 3 000 členů, včetně 600 profesionálních hackerů. Podle Čanga tito profesionální „kybernetičtí válečníci“ požívají řady výhod a bydlí v luxusních bytech v Pchjongjangu odměnou za svou roli na „nové frontě války proti Jihu“.

Vydáno pod