Kerry v Iráku naléhal na kontrolu íránských dodávek Sýrii

Bagdád - Americký ministr zahraničí John Kerry žádá po iráckých politicích, aby zastavili íránské zbrojní dodávky do Sýrie. Kerry přijel na neohlášenou návštěvu do Iráku, který ještě deset let po mezinárodní invazi ohrožuje rivalita šíitů a sunnitů. Na setkání s iráckým premiérem Núrím Málikím a dalšími představiteli Iráku Kerry vyzýval, aby Iráčané zabránili Íránu posílat do Sýrie zbraně a vojenský personál.

Podobně na Irák loni naléhala i Kerryho předchůdkyně Hillary Clintonová, Iráčané ale Íráncům v přepravě nezabránili. Irák tehdy namátkou prohlédl dvě íránská letadla a na jejich palubách prý nenašel nic zakázaného. Teherán tvrdí, že do Sýrie posílá jen humanitární pomoc, Washington je ale přesvědčen, že letadla přes Irák převážejí vedle zbraní i vojáky, kteří pomáhají syrské vládě v boji proti opozici.

USA: Když nám pomůžete, získáte vliv na další osud Sýrie

Kerry současně upozornil Iráčany, že je v jejich zájmu, aby se situace v Sýrii dále nezhoršovala. Zejména proto, že zmatku mohou k činnosti v regionu využít teroristé z al-Káidy. Dle Kerryho doprovodu ministr Málikímu jasně řekl, že Irák nemůže být zapojen do politických jednání o budoucnosti Sýrie, dokud jednoznačně neskoncuje s íránskými dodávkami.

Uprchlické děti v Aleppu
Zdroj: ČT24

Telefonicky Kerry hovořil také s vůdcem regionální vlády iráckých Kurdů Masúdem Barzáním. Zdůraznil při těchto rozhovorech nutnost zachovat jednotný Irák. Země si přitom tento týden připomenula desáté výročí americké invaze, jež svrhla režim Saddáma Husajna.

Do Bagdádu přiletěl Kerry z jordánského hlavního města Ammánu. Předtím doprovázel amerického prezidenta Baracka Obamu na několikadenní návštěvě Izraele, Palestiny a Jordánska. 

Vydáno pod