Čína podepsala s Ruskem dohodu o nákupu letadel a ponorek

Peking - Rusko a Čína podepsaly rámcovou dohodu o dodávce moderních ruských stíhaček Suchoj Su-35 a několika ponorek. Pokud bude realizována, půjde o největší obchod se zbraněmi mezi těmito zeměmi za posledních deset let. Dohoda byla podle čínské státní televize CCTV podepsána ještě před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě koncem minulého týdne.

Dokument předpokládá, že Čína v Rusku nakoupí 24 letadel Su-35 a čtyři nové univerzální dieselelektrické ponorky třídy Lada. Předběžně dojednaná cena kontraktu známa není. Agentura RIA Novosti napsala, že podle čínské strany by Peking a Moskva mohly v budoucnu obchod se zbraněmi rozšířit. Konkrétně by mohlo jít o prodej raketového systému S-400, o letecké motory Saturn 117S, o vojenská nákladní letadla Il-76 a o tankovací letouny Il-78.

Čína je hlavním klientem ruského vojenskoprůmyslového komplexu. I když se, alespoň pokud jde o výzbroj, Rusku stále více vyrovnává, nadále má velký zájem o lepší ruskou technologii. S její pomocí chce rozvinout vlastní zbrojní průmysl.