Sektářské násilí stálo život už 40 Barmánců

Rangún - Už na čtyři desítky mrtvých si vyžádaly střety mezi buddhisty a muslimy, které vypukly minulou středu v Barmě. Podle odhadů OSN opustilo své domovy kvůli násilnostem asi 12 tisíc lidí. Nepokoje vypukly ve městě Meittchila; ta má asi 100 tisíc obyvatel, z nichž muslimové tvoří zhruba třetinu.

Rozbuškou pro násilnosti byl zřejmě konflikt mezi muslimským majitelem zlatnictví a jeho buddhistickými zákazníky. V následných potyčkách zahynul buddhistický mnich, což vedlo k odvetnému útoku rozvášněného buddhistického davu na muslimskou čtvrť. Celé městské části, včetně pěti mešit, pak lehly popelem. Situace v Meittchile se v posledních dnech uklidnila, ale násilí se o víkendu přesunulo do nejméně dvou dalších měst. Policie pozatýkala desítky lidí, které podezírá ze zapojení do žhářství a střetů. „Naší prioritou teď je nejsou potyčky, ale právě rozsáhlé požáry. Až je uhasíme, můžeme se soustředit na ostatní,“ prohlásil premiér mandalajského regionu Je Myint.

Analytici pokládají podobné sektářsky motivované násilí za znepokojivý vývoj v Barmě, kde se podle nich šíří protimuslimské nálady. Muslimové tvoří asi čtyři procenta ze 60 milionů převážně buddhistických obyvatel Barmy.