Italští námořníci podtrhli židli ministrovi dosluhující vlády

Řím - Italský ministr zahraničí Giulio Terzi dnes odstoupil z funkce, protože nesouhlasil s vydáním dvou italských námořníků zpět do Indie. Oba tam čelí obvinění z vraždy dvou indických rybářů. Indie muže do Itálie pustila na Vánoce a parlamentní volby pod podmínkou, že se na proces vrátí. Vláda jejich vydání odsouhlasila minulý týden. Terzi byl členem dosluhující úřednické vlády Maria Montiho.

Vojáci Massimilian Latorre a Salvatore Girone byli v Indii loni zadrženi a obviněni, že 15. února 2012 jako členové bezpečnostního týmu na palubě tankeru zahájili palbu na posádku indického rybářského člunu a dva muže zastřelili. Sami tvrdí, že si je spletli s námořními piráty. Pokud budou Italové odsouzeni, trest si pravděpodobně odpykají ve své vlasti, protože oba státy již dříve podepsaly příslušnou dohodu.

Indie se rozhodla vojáky soudit, ale dovolila jim odcestovat do vlasti, aby mohli jít k únorovým parlamentním volbám. Terzi indickou stranu podvedl, když se zaručil, že se vojáci pak vrátí, ale slib obratem porušil. Po tlaku z Dillí a příslibu, že v případě odsouzení nebude vojákům uložen trest smrti, Itálie vojáky do Indie nakonec poslala.

Italská ambasáda v Indii
Zdroj: ČT24

„Itálie posílá své dva vojáky do Indie, aby tam stanuli před soudem za vraždu. Na základě dohody s Indií tento případ nezahrnuje možnost udělení maximálního trestu,“ konstatoval ještě před jejich odletem Terzi, na něhož se doma kvůli tomuto kroku snesla kritika a požadavky na rezignaci. Indická vláda naopak návrat obviněných přivítala. Uvedla, že rozhodnutí Říma odpovídá důvěryhodnosti indického soudního systému a že umožnilo ukončit diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi. Indický ministr zahraničí Salman Khuršíd slíbil, že vojáci nebudou zatčeni a budou moci bydlet na italském velvyslanectví.

Italská vláda si původně přála, aby její státní příslušníci stanuli před soudem na italském území. Řím tvrdil, že incident se odehrál v mezinárodních vodách, a Indie tudíž nemá právo vydání Italů žádat. Podle Dillí byl ale čin spáchán v indických teritoriálních vodách.