Šaríf potřetí pákistánským premiérem, kritizoval americké drony

Islámábád - Nový pákistánský premiér Naváz Šaríf ve svém prvním projevu v parlamentu požádal USA, aby ukončily útoky bezpilotních letounů na cíle v Pákistánu. Šarífa dnes pákistánský parlament podle očekávání zvolil novým premiérem. Je to poprvé za 66 let dějin Pákistánu, kdy nová civilní vláda převzala moc od předchozí civilní vlády. V minulosti Pákistánu vládly v přestávkách vojenské kabinety.

„Respektujeme suverenitu druhých a ti by měli rovněž respektovat naši svrchovanost a nezávislost. Tato kampaň musí skončit,“ prohlásil premiér. Spor ohledně útoků amerických bezpilotních letounů už delší dobu zatěžuje vztahy obou zemí. Terčem náletů bývají islamističtí povstalci z radikálního hnutí Taliban a jejich spojenci z teroristické sítě Al-Káida, kteří neklidný severozápad Pákistánu využívají jako bezpečné útočiště. Nálety si však v minulosti také vyžádaly oběti z řad civilistů.

Šaríf před květnovými volbami sliboval vyjednávání s pákistánskou odnoží Talibanu a radikálové tomu byli údajně také nakloněni. Změnili však názor po útoku, při němž minulý týden americké bezpilotní letadlo zabilo jejich druhého nejvýše postaveného představitele, Valího Rahmána. Vzápětí se na severu Pákistánu znovu rozhořely boje armádních jednotek s islamisty. Šarífova strana nálet bezpilotního letadla kritizovala jako „porušení svrchovanosti a územní celistvosti země i mezinárodního práva a Charty OSN“.

V novém parlamentu mají většinu Šarífovi konzervativci. Volby se konaly 11. května a Pákistánská muslimská liga (PML-N) z nich vyšla se 176 z celkových 342 mandátů. Jen o 272 z nich rozhodovali voliči, zbylé byly přiděleny podle daného klíče. Při dnešním hlasování získal Šaríf 244 hlasů a tím se potřetí stal premiérem, což je první případ v pákistánských dějinách. Předtím byl dvakrát šéfem vlády v 90. letech.

Před novým premiérem stojí hora problémů, z nichž nejzávažnější se jeví stav ekonomiky, časté výpadky elektřiny i na 20 hodin denně a útoky místního Talibanu a dalších extremistických skupin, které mají na svědomí tisíce životů.