Přátelé Sýrie poskytnou povstalcům vojenskou pomoc

Dauhá - Státy podporující syrskou opozici se na schůzce v katarském Dauhá shodly na poskytnutí veškeré nezbytné pomoci opozici bojující proti režimu v Sýrii. Uskupení Přátelé Sýrie také požaduje okamžitý odchod zahraničních bojovníků ze Sýrie. Intervenci ozbrojenců z Íránu, Iráku a libanonského militantního hnutí Hizballáh odsoudilo.

Účastníci schůzky se shodli na „okamžitém poskytnutí syrské opozici veškerého nezbytného materiálu a vybavení včetně vojenského“. Veškerá vojenská podpora má rebelům proudit prostřednictvím povstaleckého vojenského vedení, které má podporu Západu.

Kromě toho západní a arabské státy účastnící se schůzky odsoudily zapojení bojovníků Hizballáhu a z Íránu v syrské krizi. „Libanonský Hizballáh sehrál velmi zápornou roli především v útoku na (syrské město) Kusajr. Zásadně nesouhlasíme s internacionalizací konfliktu,“ řekl francouzský ministr zahraničí Lauren Fabius.   

K větší pomoci syrským povstalcům v boji s režimem Bašára Asada, a to zejména vojenské, vyzval již dříve během dne šéf americké diplomacie John Kerry. „Spojené státy a další země, které se tu sešly, každá svým způsobem a s vlastním přístupem, zvýší svou pomoc politické a vojenské opozici,“ řekl Kerry. Zdůraznil, že USA chtějí na chystané mezinárodní konferenci zvané Ženeva 2 nalézt mírové východisko ze syrské občanské války, která si vyžádala během dvou let více než 93 000 obětí.

John Kerry při příjezdu do Dauhá
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin/Pool

Kerry upozornil, že než se povstalci vydají k jednáním do Ženevy, potřebují zvrátit „nerovnováhu“ na bitevním poli, kde režim poslední dobou zaznamenal úspěchy, a tedy rebelové potřebují více pomoci. Tu má koordinovat s hlavní opoziční silou, Syrskou svobodnou armádou, Saúdská Arábie a Katar.

Kerry také potvrdil ochotu jednat s hlavním spojencem Damašku Moskvou, aby ji přiměl k politickému řešení, a sám je připraven se v Ženevě setkat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a dalšími ruskými představiteli, aby politický proces urychlil.

Británie se o vyzbrojení povstalců stále nerozhodla

Povstalci ze Syrské svobodné armády podle západních diplomatů už předložili seznam požadavků na zbraně, které mají ministři v Dauhá projednat. Povstalci prý potřebují hlavně moderní protitankové a protiletadlové zbraně, jakož i intenzivní výcvik, aby se naučili tyto zbraně ovládat, a žádají také těžší výzbroj, aby mohli znovu dobýt své ztracené bašty v Kusajru a Halabu.

Většina států účastnících se schůzky v Dauhá byla až dosud proti zbrojním dodávkám opozici z obavy, že se zbraně dostanou do rukou radikálních islámských skupin. „Pokud jde o otázku, zda bychom měli dodávat zbraně syrské opozici, stále platí stejné stanovisko: Ještě jsme takové rozhodnutí nepřijali,“ řekl šéf britské diplomacie William Hague novinářům ještě před zahájením dnešní schůzky.

Boje v Sýrii
Zdroj: AP/Andoni Lubaki/ČTK

Katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání v závěru setkání prohlásil, že účastníci schůzky přijali mimořádná rozhodnutí o způsobu, jak jednat a změnit situaci na syrském bojišti. Tato rozhodnutí jsou ale držena v tajnosti, upozornil. 

Fabius dnes také řekl, že Francie syrské opozici poskytla prostředky na ochranu před bojovým plynem sarin.

Syrská opozice v minulých týdnech utrpěla porážky na několika místech, nejvýznamnější z nich byla ztráta města Kusajr. Opozice podle slov svého mluvčího v televizi Al-Džazíra pokládá dodávky zbraní za „jediné možné řešení“, aby byla s to s režimem Bašára Asada bojovat.

Rozrůstání uprchlického tábora v Jordánsku

Polovina Syřanů bude letos potřebovat pomoc

Exodus Syřanů před každodenními hrůzami pokračuje. „Do konce letošního roku bude polovina syrských obyvatel, 10 milionů lidí, zoufale potřebovat potraviny, přístřeší a pomoc,“ upozorňuje zvláštní zmocněnkyně UNHCR Angelina Jolie.

Uprchlický tábor Zaatrí v Jordánsku původně plánovaný pro nouzové přežití 20 tisíc lidí v poušti dnes hostí víc než 120 tisíc. Jak upozorňuje OSN, většinu syrských běženců není vidět - jsou rozptýleni v provizoriu měst a vesnic celého Blízkého východu. Víc než polovina z nich jsou děti.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)