Ruské letadlo odletělo na Kubu. Snowden v něm ale nesedí

Moskva - Spoj společnosti Aeroflot z Moskvy do Havany odstartoval z letiště Šeremeťjevo zřejmě bez Američana Edwarda Snowdena, o jehož vydání usilují Spojené státy pro obvinění ze špionáže. Snowden oproti očekávání do letadla zřejmě nenastoupil, Američana na letišti Šeremeťjevo nikdo neviděl. Sedadlo, které si zarezervoval, zůstalo prázdné. Podle původních plánů měl Snowden letět do Havany a odtud dál do Latinské Ameriky. V neděli požádal o azyl v Ekvádoru. Americký ministr zahraničí John Kerry už pohrozil Rusku a Číně následky.

Let do Havany si Snowden údajně rezervoval už v neděli. Zdroj z letecké společnosti Aeroflot agentuře Reuters potvrdil, že Američan na palubě letadla není.

Podle ruských letištních zdrojů si zřejmě Snowden rezervoval místo v některém z příštích letů z Moskvy do Havany. Nejbližší let startuje podle letového řádu v úterý v poledne. Délku pobytu v tranzitní zóně ruské předpisy nijak neomezují. Tranzit přes Kubu je nezbytný, přímé lety do Quita nebo venezuelského Caracasu, kam by mohl mít Američan rovněž namířeno, ruský přepravce Aeroflot nenabízí.

Letiště Šeremeťjevo
Zdroj: EPA/SERGEI ILNITSKY/ISIFA

Šeremeťjevo je v pohotovosti. Kvůli osobě, kterou tam nikdo neviděl

Na letišti dnes kvůli Snowdenovi panovala značná nervozita. Letištní služba odbavovací zónu přehradila, policie novinářům zakázala fotografovat a filmovat cestující i příslušný letoun. Po celém letišti v době odletu platila zvýšená bezpečnostní opatření. V prostorách příletů i odletů hlídkovaly posílené policejní oddíly. Na letiště přijel ze své moskevské rezidence velvyslanec Ekvádoru.

Na poslední chvíli si asi třicítka ruských novinářu zarezervovala ve „Snowdenově“ letadle místo, čímž spoj vyprodala. Snowden měl údajně na let SU-150 rezervaci na sedadlo 17A. To je ale podle novinářů přítomných na palubě prázdné. Stroj má v Havaně dosednout kolem půlnoci SELČ.

Kde ve skutečnosti nyní Snowden je, zůstává záhadou. Agentura Interfax dokonce s odvoláním na nejmenované zdroje napsala, že Američan už v Rusku nejspíš není. Mohl prý odletět do kterékoli jiné země, aniž by to novináři zjistili.

Agentura AFP s odkazem na mínění moskevských expertů napsala, že o informace od Snowdena mají eminentní zájem ruské tajné služby. „Ruské zpravodajské a kontrašpionážní složky mají nepochybně spoustu otázek na osobu, která podobnými informacemi disponuje. Snowden měl určitě rušný večer a bezesnou noc,“ uvedly zdroje AFP. Ruská kontrarozvědka FSB se podle nich jistě zajímala o technické aspekty programu PRISM.

Vůz ekvádorského velvyslance míří na letiště Šeremeťjevo
Zdroj: ISIFA/Xinhua/Ding Yuan

Kudy do Havany? Let přes USA není bezpečný

Cesta z Moskvy do Havany pravidelnou linkou Aeroflotu ale může být pro Snowdena nebezpečná. Letoun totiž cestou na Kubu bude prolétávat americkým vzdušným prostorem, a podle pravidel mezinárodního leteckého provozu bude povinen řídit se příkazy amerických letových dispečerů.

Rusko: Nečekejte, že vám Snowdena vydáme

Vzhledem k nynějšímu stavu rusko-amerických vztahů nemůže Washington ze strany Moskvy čekat žádné velké porozumění: „Naše styky jsou v poněkud komplikované fázi. Je-li situace taková, že jedna země podniká nepřátelské akce vůči druhé, proč by Spojené státy měly čekat z Ruska jakékoli porozumění,“ ptá se šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov. Zároveň odmítl možnost, že by Rusko udělilo Snowdenovi politický azyl.

Skepticky se k možnosti Snowdenova vydání vyjádřil i informovaný ruský zdroj agentury Interfax. Američan se podle něj na území Ruska žádného zločinu nedopustil, zatykač na něj nevydal ani Interpol. Proto neexistuje žádný právní důvod, proč by měl být Snowden v Rusku zadržen.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24

Snowden výměnou za Buta?

V ruských médiích se objevila řada spekulací o dalším Snowdenově osudu. Podle jedné z nich by Rusko mohlo Spojeným státům navrhnout, že Snowdena vydá výměnou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Čtyřiapadesátiletý But byl loni v USA odsouzen na 25 let do vězení za prodej zbraní do konfliktních oblastí v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě. Moskva opakovaně a zatím bezvýsledně žádá, aby byl But předán do výkonu trestu v Rusku.

S nápadem na výměnu Snowdena za Buta přišel o víkendu Butův bratr Sergej. Advokát Alexej Biněckij, který Butovu obhajobu v USA řídil, ale podobnou možnost rezolutně odmítl. „Snowdenův přiběh se odehrává v úplně jiné právní rovině,“ řekl advokát. „Aby navíc bylo možné Snowdena za Buta vyměnit, musel by být Američan zatčen. Vzhledem k současnému stavu rusko-amerických vztahů to nelze očekávat,“ řekl Biněckij.

USA: Hongkong nás zklamal

Spojené státy v pátek obvinily Snowdena kvůli vyzrazení informací o protiteroristickém programu PRISM sledujícím internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a světem. Washington poté požádal Hongkong o jeho zadržení, aby mohl být vydán do USA.

Americký šéf diplomacie John Kerry vyjádřil zklamání nad tím, že Snowdenovi bylo umožněno odletět z Hongkongu do Moskvy. Kerry pohrozil, že Čína a Rusko ponesou následky. Na tiskové konferenci Kerry dnes prohlásil, že Snowden „zradil svou zemi“.

Mluvčí hongkongské vlády však v neděli oznámil, že Američané nesdělili žádné důvody, na jejichž základě by mohl Hongkong Snowdena zatknout. Hongkong se při jednání s Američany od pátku nikdy nezmínil o tom, že americký požadavek na zatčení Snowdena je nějak nedostačující. „Z tohoto pohledu se nám jejich rozhodnutí jeví zvlášť zneklidňující,“ řekl v neděli představitel americké diplomacie. Snowden mezitím v neděli odletěl z Hongkongu do Moskvy.

Peking v neděli využil Snowdenových odhalení k tomu, aby prostřednictvím agentury Nová Čína označil USA za „největšího darebáka současnosti“ co se týče útoků v rámci informačních technologií. Washington by podle agentury měl podat vysvětlení Číně a dalším zemím, jejichž občany údajně špehoval.

Vydáno pod