Putin Snowdena nevydá: Vřískotu spousta, vlny pomálu

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes při návštěvě ve Finsku uvedl, že Moskva nevydá Washingtonu bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, obviněného ve vlasti ze špionáže po prozrazení tajného sledovacího programu. Snowden je podle Putina stále v tranzitní zóně na moskevském letišti. Povyk okolo amerických žádostí o vydání Snowdena přirovnal prezident k pokusu ostříhat prasátko: „Vřískotu bude spousta, ale vlny málo.“

Prezident Putin tak nevyslyšel slova amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který dnes vyzval Rusko ke klidu a rozumu, protože kvůli Snowdenovi není třeba stupňovat konfrontaci. Šéf americké diplomacie navíc dodal, že i Rusko by mělo stranit právu a zákonu, a ne uprchlíkovi před spravedlností.

Edward Snowden je obviněný ze špionáže za to, že vyzradil informace o špehovacím programu amerických tajných služeb PRISM. Naposledy se objevil o víkendu v Moskvě, kam přiletěl z Hongkongu. Z Ruska má zřejmě v plánu odletět do Ekvádoru, kde zažádal o azyl. Dosud neopustil tranzitní prostor moskevského letiště Šeremeťjevo. Poté, co USA anulovaly jeho americký pas, cestuje údajně na uprchlický pas Ekvádoru.

Jakákoli obvinění na ruskou adresu kvůli Snowdenově příletu do Moskvy jsou podle ruského prezidenta „blábol a nesmysl“, protože tento přílet byl i pro Rusy „naprosto nečekaný“. Ale Snowden jako tranzitní cestující, nepřekračující ruské hranice, nepotřeboval ruské vízum, ani další doklady. „Jako tranzitní cestující má právo koupit si letenku a letět, kam se mu zlíbí,“ zdůraznil Putin. Ujistil také, že ruské tajné služby se Snowdenem „nikdy nepracovaly a nepracují“. Rusko se podle Putina nechystá vydat uprchlíka, protože nemá s USA dohodu o vydávání.

Kerry připustil, že Rusko a USA „technicky“ nemají dohodu o vydávání podezřelých, nicméně připomněl, že USA v posledních dvou letech „bez velkého povyku, hněvu a malicherných hádek“ vydaly sedm osob, o něž Rusko žádalo. Vydání Snowdena tak považuje za výraz respektování práva.

Putin před novináři ve finském přístavním městě Turku zopakoval postoj, který už dal najevo šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Ten označil za „absolutně nepodložené a nepřijatelné“ pokusy vinit Rusko z porušování amerických zákonů, protože Rusko nemá ke Snowdenovi a k jeho putování po světě žádný vztah.

Nicméně Bílý dům podle mluvčí pro otázky národní bezpečnosti Caitlin Haydenové trvá na Snowdenově vydání, pro což existuje i „jasný právní základ“ vzhledem k jeho cestovním dokladům a obvinění ze špionáže. „Žádáme ruskou vládu, aby podnikla kroky k bezodkladnému vydání Snowdena a přispěla tak k posílení spolupráce při ochraně práva, jakou jsme měli zejména po atentátech na Bostonský maraton,“ řekla.

Snowden v neděli odletěl z Hongkongu do Moskvy, odkud měl prý pokračovat do Havany a Ekvádoru, avšak zřejmě dosud neopustil tranzitní prostor moskevského letiště Šeremeťjevo. Poté, co Spojené státy anulovaly jeho americký pas, cestuje údajně Snowden na uprchlický pas Ekvádoru, který požádal o azyl.