Zatčení Slováci měli podle Teheránu používat i nelegální vysílačky

Bratislava/Teherán – Kolem skupiny zatčených paraglidistů ze Slovenska, kteří byli zadrženi v Íránu, se začínají objevovat podrobnosti. O víkendu už tamní úřady zatčení potvrdily a podle vzkazu jednoho ze zadržených je příčinou údajné protiprávní focení a používání nelegálních vysílaček. Podle serveru slovenského deníku Sme se o případ začala zajímat i Slovenská informační služba (SIS).

Do potíží s íránskými úřady se Slováci dostali už při prvním velkém přeletu poté, co v květnu přiletěli do Íránu. „Při prvním skutečném přeletu byl Duncko (přezdívka jednoho člena skupiny) zajat policií, protože přistával hned u silnice, před čímž nás místní varovali,“ uvedla skupina paraglidistů. Zadrženému Slovákovi, který prý nemluví anglicky, přišel na pomoc kolega, kterého policie také zadržela.

Oběma Slovákům z osmičlenné skupiny bylo nařízeno domácí vězení. Íránské úřady prý postupují podobně i vůči místním paraglidistům. „Obvykle si ověřují, zda náhodou nepodnikali nelegální činnost, a poté je pustí,“ napsal jeden z členů výpravy. Později byli k výslechu předvoláni i ostatní členové skupiny, po kterém byli patrně rovněž zatčeni.

Ze vzkazu zadržených Slováků (podle listu Plus jeden deň):

„Výsledek vyšetřování je takový, že jsme používali nelegální vysílačky, ačkoliv jsme je nepoužili (no měli jsme je s sebou, všechny byly nastaveny na legální frekvence).“

„Vzhledem k citlivosti celé situace a s ohledem na její další možný vývoj a také s ohledem na bezpečnost zadržených, s nimiž je slovenský zastupitelský úřad v Teheránu v přímém kontaktu, nebudeme poskytovat žádné podrobnosti,“ citoval list Sme prohlášení SIS.

Íránský generální prokurátor Gholám Hosejn Mohsení Edžeheí dnes řekl, že osm Slováků a jeden Íránec byli zadrženi poblíž Isfahánu ve středním Íránu. Jsou podezřelí ze špionáže, protože prý do země propašovali nelegální zařízení, použili ho a pořizovali snímky tajných objektů. Edžeheí řekl, že se případem zabývá justice. Skupina prý operovala v místech, kde je několik jaderných pracovišť.

Íránské úřady viní Slováky z nepatřičného chování a držení nevhodného materiálu. Počet zadržených osob ani druh materiálu, který měli údajně u sebe, ovšem neupřesnily. Podle představitele tamního parlamentního zahraničního výboru jsou Slováci podezřelí ze špionáže a fotografování zakázaných objektů. Slovenské ministerstvo zahraničí se případem zabývá už od května. Potvrdilo, že Írán zadržuje osm Slováků, které navštívil slovenský konzul.