Mursího éra se hroutí. Zemi má vést prozatímní vláda

Káhira - Po více než dvou letech od arabského jara nastává v Egyptě „arabské léto“ - tamní armáda převzala odpovědnost za řešení politické krize v Egyptě. Šéf ozbrojených sil Abdal Fatah Sisi vyhlásil přechod k prozatímní vládě, která má v brzké době přivést zemi k prezidentským a parlamentním volbám. Prezidentské pravomoci by měl převzít předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr. Kolem něho vznikne provizorní výbor, který upraví ústavu a „navrhne další řešení“. Dnes odpoledne prezident Muhammad Mursí odmítl ultimátum, které mu armáda dala na vyřešení krize. Mursího přívrženci ale celou událost označují za vojenský puč s tím, že není jasné, zda armáda jedná skutečně v zájmu demokracie.

Plán mimo jiné zahrnuje i pozastavení platnosti ústavy. Vznikne přechodná vláda, která upraví její příslušné články. Podle Sisiho je armáda připravena zajistit bezpečnost ve městech. „Hlava ústavního soudu bude vykonávat prezidentské pravomoci v přechodném období. Ustaví vládu, která bude pevná a bude mít veškeré pravomoci v přechodovém období. Dále bude vytvořen výbor národního usmíření, který bude zastupovat všechny složky lidu a bude hledat urychlené řešení…. Výbor musí mít dostatečnou pravomoc, aby vykonával veškeré výkonné povinnosti. Mohou prokračovat mírumilovné protesty, ale nesmí se prolévat krev,“ řekl šéf ozbrojených sil.

Mansúr by měl podle agentury Reuters složit přísahu jako prozatímní šéf státu už ve čtvrtek. Na facebookovém a twitterovém účtu Mursího se objevily zprávy citující svrženého prezidenta, který armádní prohlášení označil za vojenský puč a vyzval ke klidnému vzdoru.

Opozice a armáda: Prezident nenaplnil očekávání národa

Generál uvedl, že politický program podpořily klíčové politické síly a nejvyšší duchovní autority egyptských sunnitů a Koptů. Předák opozice Muhammad Baradej poté vystoupil s tím, že dnešními událostmi se znovu nastartovala revoluce z roku 2011.

Vyhlášení plánu dnes předcházel razantní zákrok egyptské armády, který stoupenci nyní už odstraněného prezidenta Mursího označili za puč. Sám prezident byl dnes podle televize CNN uvržen do domácího vězení, dva další členové vedení Muslimského bratrstva Muhammad Badí a jeho zástupce Chajrát Šatir nesmějí vycestovat ze země. List Al-Ahrám už večer oznámil, že prezident z rozhodnutí armády přišel o svůj úřad a byl převezen na „bezpečné místo“.

Oponentka prezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Mursí dnes pracoval v objektu republikánské gardy, kolem nějž vojáci večer začali rozmísťovat ostnatý drát a obrněná auta, aby zabránili Mursího stoupencům vydat se za prezidentem. Od rána armáda posilovala ostrahu institucí a muničních skladů, obsadila také budovu státní televize.

Anna Janků, spolupracovnice ČT v Egyptě:

„Prezident Mursí vzbudil vzpouru Egypťanů z toho důvodu, že chtěl z Egypta udělat stát muslimských bratří podle modelu starobylého chalífátu. Na všechna místa si dosazoval své guvernéry. Byly tady u Egypťanů obavy ze ztracení vlastní země. Chléb, svobodu, důstojnost, společenskou spravedlnost - nic z těchto volebních slibů Muhammad Mursí nesplnil.“

Egypťané s portrétem vojenského velitele al Sisiho
Zdroj: ČTK/ZUMA/Li Zumi

Dle americké stanice CNN vládní list Al-Ahrám informoval, že prezident Mursí už nemůže ani zasahovat do rozhodování v Egyptě. Nagíb Abadir, který patří ke straně egyptských liberálů, ale řekl CNN, že „nejde o puč, nýbrž o revoluci“. Islamisté podle něj zneužili moc, kterou získali ve volbách. To, co se nyní děje v egyptských ulicích, je podle něj demokracie.

Mursí je podle zdroje americké televize údajně v domácím vězení a smí hovořit pouze s 8 lidmi. Tento zdroj prý také očekává, že armáda zřejmě ještě dnes velmi zdvořile oznámí, že Mursí už nevládne, a vyhlásí vlastní plán na předání moci.

Muhammad Mursí v době, kdy byl prezidentem
Zdroj: ČT24

Mursího tábor odmítá armádní převrat

Před jedním z Mursího paláců večer defilovaly stovky vojáků a obrněná auta. Mursího poradce taktéž zdůraznil, že jde o puč, protože Mursí a Muslimské bratrstvo jsou u moci díky 14 kolům voleb, jež se konaly od roku 2011. Připomenul, že se od té doby konala také dvě referenda. Mursího přívrženci celou události označují za vojenský puč s tím, že není jasné, zda armáda jedná skutečně v zájmu demokracie.

Těsně před vypršením armádního ultimáta prezident Mursí navrhl řešit politickou krizi vytvořením nové koaliční vlády, jmenováním rady, která připraví změnu ústavy, a přípravou nových voleb. Armádě vzkázal, že by byl omyl, kdyby se stavěla na jakoukoli stranu konfliktu. Svou rezignaci egyptský prezident znovu odmítl. „Scénář, který se někteří lidi snaží prosadit, nemá mezi Egypťany žádnou shodu. Je zde velké množství lidí, kteří ho odmítají,“ zdůraznil prezidentský úřad v prohlášení.

Na káhirském náměstí Tahrír se během dneška opět shromáždily tisícovky odpůrců prezidenta Muhammada Mursího. Po vyhlášení přechodného období náměstí propuklo v jásot. V centru egyptské metropole se ale zároveň sešlo mnoho Mursího příznivců. Od neděle, kdy opozice proti Mursímu protestuje, při demonstracích zahynulo 39 lidí a stovky osob byly raněny.

Mursí se ve včerejším projevu nechal slyšet, že je pro něj lepší za obranu demokracie zemřít než být obviňován historií za chybu. Podle spolupracovnice ČT v Egyptě Anny Janků noční 45minutový projev Mursímu ještě víc ublížil. Podle ní jsou příznivci prezidenta vyzbrojeni třeba tyčemi a mají ráno vojenská cvičení. Egypťané to považují za revoluci. „Nenechají si diktovat, že budou jen poslouchat,“ konstatovala Janků.

Policie podle ní začala efektivně pracovat, bezpečnost je proto zaručena. Policie ale zároveň nachází při svém pátrání řadu zbraní. Armáda už proto posílila ostrahu státních institucí a muničních skladů. Podle agentury Reuters dnes odpoledne poslala egyptská armáda k budově státní televize obrněné vozy. V sídle zůstal jenom personál z redakce živého zpravodajství, ostatní odešli. Agentura AP na svém twitterovém účtu napsala, že armádní důstojníci už obsadili televizní newsroomy, kde kontrolují vysílání.

Anna Janků o situaci v Egyptě:

„Napětí není mezi islamistickým prezidentem Mursím a egyptskou armádou, ale mezi egyptským lidem a islamistickým prezidentem. Armáda dala najevo, že nemá zájem vstoupit na politickou scénu a že pouze prosazuje a bude hájit zájmy lidu.“

Vypukne po případném sesazení Mursího násilí?

Na zprávy o chystaném sesazení Mursího reagovalo obratem Muslimské bratrstvo. Podle Ísáma Irjána, který je místopředsedou Strany svobody a spravedlnosti náležící k bratrstvu, naznačil možné vypuknutí násilí v případě Mursího vynuceného odchodu. Irján řekl, že vojenská revolta nenechá lid chladným a že svoboda má větší hodnotu než život.

Protesty i v turistických oblastech

Česko situaci podobně jako jiné země sleduje. Ministerstvo zahraniční doporučilo Čechům, aby se vyhýbali místům politických shromáždění, severu Sinajského poloostrova a také individuálním jízdám po tomto bezpečnostně problematickém území.

Podle delegátů českých cestovních kanceláří v Egyptě panuje v hotelových rezortech a turistických oblastech, jako jsou Marsá Alam, Hurgada, Šarm aš-Šajch, relativní klid, zájezdy proto neruší. Zprávy některých Čechů na dovolené ale mluví jinak. „Včera byly odpoledne i večer v ulicích Hurgady davy demonstrantů. Auta nemohla projíždět. Turisté ale nemají strach a pohybují se i mimo hotelové resorty. Nevšimla jsem si, že by v Hurgadě byly protesty násilné,“ napsala na Facebooku česká turistka Lucie Hájková.