Tragická bilance vlakového neštěstí v Kanadě stoupá

Montreal - Počet obětí sobotní havárie nákladního vlaku v Kanadě stoupl ze 13 na 15. Byla totiž nalezena další dvě mrtvá těla. Ani toto číslo ovšem není konečné, policie i nadále pohřešuje desítky lidí. Policisté zahájili vyšetřování možného trestného činu, nicméně nedomnívají se, že by za nehodou mohl stát terorismus. Vlaku se v sobotu v noci podle dopravní firmy uvolnily brzdy, když stál odstavený bez strojvedoucího. Po krátké jízdě městem v zatáčce vykolejil a cisterny s ropou explodovaly.

„Zatím není jasné, zda naše vyšetřování povede ke vznesení nějakých obvinění,“ uvedl podle agentury Reuters policejní mluvčí Michel Forget. Nikdo dosud nebyl zadržen. Policisté se nyní zaměřují zejména na požár, který ve vlaku údajně vypukl jen pár hodin před nehodou.

V sobotu ráno se vlakové soupravě se 70 cisternami uvolnily brzdy, když stála odstavená bez strojvedoucího na kopci nad městečkem Lac-Megantic. Bez kontroly se pak řítil dolů a nakonec v zatáčce vykolejil, následně začaly hořet vagóny.

Podle kanadských železnic byl nicméně vlak jen den před nehodou důkladně kontrolován, a to včetně brzd. Není tedy jasné, co za nehodou stálo. Téměř třetinu městečka výbuch a následný požár zničily.

Colette Roy-Larochová, starostka Lac-Megantic:

„Je to naše centrum. Centrum obchodu, jsou tu lékaři, banky… A je to místo, kam se chodíme také bavit. Teď je to všechno pryč. Nemám slov. Je pro mě těžké přijmout, že je to skutečně pravda.“

Policie vyšetřuje nehodu jako trestný čin (zdroj: ČT24)

Záchranáři se obávají, že se již nepodaří najít nikoho živého. Obětí mohou být podle svědků citovaných médii desítky. Kanadský premiér Stephen Harper, který v neděli místo neštěstí navštívil, přirovnal Lac-Megantic k válečné zóně. 

„Je to neuvěřitelná katastrofa. Ta (zasažená) plocha je obrovská, 30 domů úplně zničených… Není rodina, kterou by to nezasáhlo,“ řekl premiér. Zhruba třetina z 6 000 obyvatel města musela kvůli neštěstí opustit své domovy.

Požár vykolejeného vlaku
Zdroj: ABACA/Chiasson Paul/ČTK