V Afghánistánu zahynul slovenský voják

Bratislava/Praha - Při útoku na vojenskou jednotku v afghánské provincii Kandahár zahynul jeden slovenský voják a dalších šest vojáků bylo zraněno. O incidentu informovala slovenská zpravodajská televize TA3 a potvrdil ho i slovenský ministr obrany. České ministerstvo obrany popřelo původní zprávu o zranění českých vojáků, kterou přinesla slovenská média.

„Tato informace není pravdivá. Všichni čeští vojáci v Afghánistánu jsou v pořádku,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„České vojáky v Kandaháru v současnosti nemáme,“ dodala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Češi jsou známí svým působením v provinciích Lógar a Vardak, stejně jako z kábulské letecké základny KAIA. Počet českých vojáků v zemi se snižuje s tím, jak klesá účast spojeneckých vojsk v mezinárodní operaci ISAF. Nyní v zemi působí přes 400 ozbrojených Čechů.

Podle TA3 na spojenecké vojáky v Kandaháru zaútočil během školení člen afghánské armády, který do vojáků začal pálit. Střelec byl podle mluvčího kandahárské samosprávy vzat do vazby. Z předběžného vyšetřování vyplývá, že šlo spíše o „nehodu“ než o cílený útok.

Vydáno pod