Snowden volí venezuelský azyl, tvrdí novinář

Washington - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden se patrně rozhodl přijmout nabídku azylu ve Venezuele. Možnost vyhnout se pobytem v zemi trestnímu stíhání v USA mu nabídly Nikaragua, Bolívie a právě Venezuela. O Snowdenově výběru informoval americký novinář Glenn Greenwald po rozhovoru s ním prostřednictvím internetového chatu.

„Je to větší země než ty ostatní. Mocnější a bohatší a má větší vliv v mezinárodních vztazích,“ komentoval výběr země novinář. Jak Greenwald řekl poté, co se Snowdenem mluvil prostřednictvím internetového chatu, Venezuela je zemí, která mu zajistí bezpečí. Konečné řešení situace ale může trvat ještě dny, možná i týdny.

Američan obviněný Spojenými státy ze špionáže přebývá už třetí týden v tranzitním prostoru moskevského letiště. Podle spekulací se do vybrané země pokusí odletět tajně, aby nebyl i s letadlem zadržen v některé z tranzitních zemí, které se přátelí s USA.

Do vzrušené debaty o dalším Snowdenově osudu v úterý přispěl ruský politik Alexej Puškov, který zveřejnil informaci, že Snowden venezuelský azyl už přijal. Šéf zahraničního výboru ruské dolní sněmovny však zprávu, kterou přejaly zahraniční tiskové agentury, vzápětí ze svého twitterového účtu stáhl.

Snowden míří do Venezuely, tvrdí novinář Greenwald (zdroj: ČT24)

Následně server WikiLeaks na Twitteru oznámil, že Snowden zatím „formálně nepřijal azyl“ ve Venezuele. Případné rozhodnutí, že Snowden s azylem souhlasí, prý oznámí až příslušná země. A WikiLeaks to prý poté potvrdí.