Rusko žádost o azyl od Snowdena nedostalo

Moskva – Ruské úřady dosud neobdržely žádnou další žádost Edwarda Snowdena o politický azyl v Rusku. Včera se přitom po schůzce Snowdena se zástupci organizací na ochranu lidských práv objevila informace, že bývalý technik amerických zpravodajských služeb takovou žádost podá. Ruské úřady ale dnes jasně daly najevo, že se Snowdenem nejsou v kontaktu. Ten tak nadále přebývá v tranzitním prostoru moskevského letiště.

Rusko zatím k bývalému zaměstnanci amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi přistupuje zdrženlivě. „Nejsme se Snowdenem v kontaktu,“ řekl dnes ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dodal také, že úřady zatím neobdržely žádnou novou žádost Snowdena o azyl. Podle ruského zákona se žadatel o azyl musí nejprve obrátit na federální přistěhovaleckou službu. Její ředitel však dnes řekl, že na úřad žádná žádost zatím nepřišla. 

Snowden by zřejmě rád využil krátkodobého ruského azylu k bezpečné cestě do Latinské Ameriky. Jenže prezident Vladimir Putin si klade podmínku, že Snowden okamžitě přestane s činností, která by mohla poškodit Spojené státy. Ty usilují o jeho vydání, protože vyzradil informace o tajném americkém špehovacím programu Prism. 

Azyl pro Snowdena žádají přitom v Rusku i někteří čelní představitelé. Pro se vyslovili šéfové obou komor ruského parlamentu Sergej Naryškin a Valentina Matvijenková. Uprchlíka podpořila i vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. 

Větší vstřícnost a angažovanost v případu Snowdena ukázal Kreml podle komentářů již povolením pátečního setkání Američana s aktivisty v tranzitní zóně mezinárodního letiště. „Nikdo by za žádných okolností nemohl uspořádat podobné setkání. Něco takového mohou udělat jen tajné služby,“ řekl komentátor rozhlasové stanice Echo Moskvy. Američan podle něj „vstoupil do hry se speciálními ruskými službami“.  

Vydáno pod