Putin: Snowden odletí, jakmile to bude možné

Moskva – Bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden prý opustí Rusko, jakmile to bude možné, ale zatím zůstává situace okolo uprchlíka nejasná a je „zablokovaný“ v Rusku. Připustil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Snowden dosud o dočasný azyl v Rusku nepožádal a už několik týdnů se skrývá v tranzitní zóně moskevského letiště.

Snowden sice zatím uvízl na mrtvém bodu, ale „jak jen bude mít možnost někam odjet, tak to bez pochyb i udělá,“ řekl Putin. „Podmínky udělení azylu zná a - soudě podle posledních prohlášení - nějak mění své stanovisko, ale situace se definitivně nevyjasnila,“ dodal. Putin už dřív vzkázal Snowdenovi, že azyl dostane, až když skončí s činností poškozující Spojené státy.   

Vladimir Putin o Snowdenovi:

„Zpočátku jsme Snowdenovi navrhli, že tu může zůstat, ale bude muset ukončit politickou činnost. Nechceme, aby svou činností poškozoval naše vztahy s USA. Řekl ne. Nesmějte se, hovořím vážně. Řekl, že chce ve své činnosti pokračovat, chce bojovat za lidská práva, protože si myslí, že USA porušují mezinárodní právní normy, zasahují do soukromí, a s tím chce bojovat. Řekli jsme ale, že bez nás, protože my sami máme s čím bojovat.“

„Přicestoval k nám bez pozvání, neletěl však k nám, ale tranzitem do jiných zemí. Ale jakmile se ocitl ve vzduchu a vešlo to v známost, naši američtí partneři v podstatě zablokovali jeho další let. Vystrašili všechny ostatní země, nikdo ho nechce přijmout, a tak ho sami zablokovali na našem území,“ řekl také Putin. 

V pátek se objevila informace, že Snowden požádá Rusko o dočasný azyl, než se mu podaří odletět do některé z latinskoamerických zemí. Spojené státy žádají o Snowdenovo vydání. Kvůli tomu, že prozradil médiím informace o tajném americkém špehovacím programu Prism, ho chtějí v USA soudit za špionáž. 

Snowden je za svou činnost dokonce nominován na Nobelovu cenu míru. Za „hrdinství při odhalení elektronického sledování“ ho nominoval podle britského listu The Daily Mail Stefan Svallfors, profesor sociologie na univerzitě ve švédském městě Umea. Cenu by ale Snowden mohl získat až příští rok, neboť návrh přišel už po letošní uzávěrce.