Snowden požádal prý Rusko o dočasný azyl

Moskva - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden oficiálně požádal o dočasný azyl v Rusku. Oznámil to advokát Anatolij Kučerena. Podle něj už Snowden vyplnil žádost. Snowden se již několik týdnů ukrývá v tranzitním prostoru moskevského letiště, nemá platné doklady, a nemůže tak nikam odletět. Spojené státy žádají o jeho vydání kvůli tomu, že vyzradil tajné informace o americkém špehovacím programu Prism. Podle Bílého domu by měl být vyhoštěn a souzen v USA za špionáž; není prý žádný lidskoprávní aktivista ani disident.

Podle advokáta Anatolije Kučereny už Snowden podal žádost o dočasný azyl v Rusku. „Snowden předal pracovníkovi Federální migrační služby (FMS) v Šeremeťjevu žádost o poskytnutí dočasného azylu,“ řekl právník. Kancelář migrační služby se nalézá přímo v tranzitní zóně. Do žádosti prý Snowden napsal, že se bojí, že by v USA mohl být mučen a popraven.

„Podle zákona by se mělo rozhodnout během tří měsíců. Možná to ale vyřídí rychleji,“ odhadl Kučerena. Už během několika dní by přitom mohl Snowden opustit tranzitní zónu. Dostane totiž speciální osvědčení, že jeho žádost byla předběžně přijata k posouzení. Pak bude moci svobodně cestovat po Rusku. V případě zamítnutí žádosti se Snowden ještě bude moci postupně odvolávat k soudům různých instancí. Až do jejich konečného rozhodnutí nebude smět být vyhoštěn. Dočasný azyl se uděluje na jeden rok, ale může se každý rok prodlužovat o dalších 12 měsíců. 

„Protože neumí rusky ani nezná ruské zákony, vysvětlil jsem mu vše ohledně postavení uprchlíka a s tím souvisejících zákonů, o dekretu z roku 1995 o politickém azylu a vládní vyhlášce o dočasném azylu,“ uvedl právník, který je s bývalým technikem amerických tajných služeb v kontaktu.

Američan už dříve požádal Rusko o azyl, žádost ale stáhl poté, co Putin podmínil její kladné vyřízení tím, že Snowden okamžitě přestane s činností poškozující Spojené státy. Nicméně tato podmínka stále platí, včera ji ruský prezident znovu zopakoval.

Snowden uvízl v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremeťjevo 23. června. Tehdy přiletěl z Hongkongu, chtěl přitom směřovat do některé z latinskoamerických zemí. Jenže Spojené státy, které ho chtějí soudit za vyzrazení informací o sledování internetu a telefonů, zrušily platnost jeho pasu, a Snowden je tak bez dokladů a nemůže se z letiště hnout.

Komentář Jiřího Justa (zdroj: ČT24)

Mluvčí ruského prezidenta mezitím potvrdil, že Vladimir Putin, pobývající nyní na Sibiři, ví o Snowdenově žádosti, ale prý nijak nereagoval. Jde-li o dočasný azyl, není to záležitost prezidenta, ale vyřizuje to FMS. V případě, že by Snowden žádal o trvalý azyl, o žádosti by rozhodoval osobně šéf státu.

Šéf prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov se vyslovil pro udělení dočasného azylu v Rusku, dokud úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky nezajistí Snowdenovi průjezd do země, která mu poskytne stálé útočiště. Kučerena nabyl dojem, že Snowden se ještě nerozhodl, zda zůstane v Rusku, anebo odcestuje jinam.

Vydáno pod