Zaměstnanci Costy Concordie si vyslechli až tříleté tresty

Grosseto (Itálie) - Soud v italském Grossetu dnes vynesl rozsudek 18 až 34 měsíců vězení nad pěticí zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere, jejíž výletní parník Costa Concordia loni ztroskotal u břehů italského ostrova Giglio. Nízké tresty kritizovala advokátka pozůstalých po obětech. Kapitán lodi Francesko Schettino je na rozdíl od zaměstnanců souzen v řádném procesu, v němž mu za neúmyslné zabití 32 lidí hrozí až 20 let vězení.

Na základě vyjednané dohody o vině a trestu soud vynesl verdikt nad kormidelníkem lodi, krizovým manažerem společnosti Costa Crociere a třemi důstojníky posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti.

Nejvyšší trest 34 měsíců dostal krizový koordinátor Roberto Ferranini, který jako jediný nebyl v době ztroskotání na palubě. O čtyři měsíce nižší trest soud uložil řediteli lodního hotelu, zatímco dva palubní důstojníci a indonéský kormidelník dostali tresty od 18 do 23 měsíců vězení. Nejnižší trest byl udělen palubní důstojnici Silvii Coronicaové.

Žádný z této pětice přitom pravděpodobně za mřížemi neskončí. Podle agentury Reuters se totiž tresty nižší než dva roky se v Itálii odkládají, zatímco proti vyšším trestům je možné odvolání, nebo mohou být nahrazeny veřejnou službou.

Poměrně nízké tresty výměnou za přiznání viny už kritizovala advokátka pozůstalých po obětech tragédie Daniele Boccioliniová. „Co si pomyslí rodiny obětí? Je to skutečně velké zklamání. (Kapitán) Schettino zůstává jako jediný před soudem, podle mě ale není jediný, kdo nese vinu,“ uvedla Boccioliniová.

Pátek třináctého se stal Concordii osudným

Nehodu luxusní lodi, která ztroskotala u italských břehů v noci v pátek 13. ledna 2012, nepřežilo celkem 32 lidí. Plavidlo se 4 229 osobami, najelo na mělčinu a částečně se převrátilo. Vyprošťování rozměrného vraku trvá dodnes. Těla dvou obětí se nikdy nenašla.

Případ dvaapadesátiletého kapitána lodi Costa Concordia Franceska Schettina projednává soud zvlášť. Přelíčení bylo odloženo na 23. září. Prokuratura ho viní z neúmyslného zabití 32 osob a zapříčinění ztráty lodi. Reálně mu hrozí až 20 let vězení.

Obhajoba se ve středu znovu domáhala i v jeho případě uzavření dohody o vině a trestu. Ta už byla ale Schettinovi jednou zamítnuta. Tuto možnost soud při květnovém předběžném řízení povolil jen pětici z původních šesti obžalovaných a trval na tom, aby se Schettinem byl veden řádný proces.

Vydáno pod