Latinská Amerika se dočkala - „její“ papež dorazil do Brazílie

Vatikán - Papež František přistál v brazilském Riu de Janeiru a zahájil tak svou první zahraniční cestu od březnového zvolení. V zemi stráví týden na Světových dnech mládeže. Kromě účasti na této akci chce František v Brazílii navštívit tamní slumy a setkat se s věřícími i církevními hodnostáři. Čeká se, že na papežovo kázání dorazí obrovské masy lidí. Brazilská policie oznámila, že zlikvidovala podomácku vyrobenou výbušninu na jednom z míst, která se papež chystá navštívit. Přímý přenos mše, kterou v Riu de Janeiru vyvrcholí setkání mladých křesťanů, vysílá v neděli 28. července od 15:00 ČT2.

Letadlo s papežem přistálo na mezinárodním letišti v Riu ve 20:43 SELČ. Františka přijela přivítat brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která si s ním potřásla rukou hned poté, co vystoupil z letadla. Poté mu dvě dívky předaly kytice bílých a žlutých květů a papež je políbil na tváře. Po prezidentce Františka na červeném koberci uvítali také představitelé brazilské církve, jejichž slova přerušoval hlasitý pokřik několika desítek mladých věřících, kteří se dostali do prostoru letiště.

Kromě tohoto krátkého ceremoniálu už papeže dnes žádný oficiální program nečeká. Na příští dny má ale program nabitý, nechybí v něm ani návštěva chudinské čtvrti v Riu de Janeiru nebo slavného mariánského poutního místa Aparecida. „Cesta byla naplánována už jeho předchůdcem Benediktem XVI., to není jeho idea. O konání Světového setkání mládeže rozhodl Benedikt XVI. už před dvěma lety,“ upozornil historik Jaroslav Šebek.

Papež podle agentury AFP mladým katolíkům v Brazílii vzkázal, aby obnovili misionářský duch církve a „vychovávali následovníky“.

Františkova cesta do Brazílie bude ostře sledovaná a dá se očekávat, že jeho kázání a mší se zúčastní obrovské masy lidí. Papežova rostoucí popularita bude navíc v Latinské Americe mnohem zřejmější, protože František, občanským jménem Jorge Mario Bergoglio, pochází z Argentiny a je prvním reprezentantem kontinentu v křesle hlavy katolické církve. 

Tradičním vrcholem akce bude sobotní vigilie a nedělní mše, které se uskuteční v Guaratibě, na předměstí Rio de Janeira. Na setkání s papežem zamíří v největší míře Brazilci, desítky tisíc poutníků však pojedou i z dalších zemí včetně evropských. Na místě bude i český kardinál Dominik Duka.

Krátce po startu papež poslal příspěvek na svůj účet na sociální síti Twitter. „Za několik hodin dorazím do Brazílie a mé srdce je už nyní plné radosti, protože brzy budu s Vámi, abych oslavil 28. Světové dny mládeže,“ stojí v něm. Papež také už tradičně pohovořil se zhruba 70 novináři, kteří jsou v letadle spolu s ním. Zdůraznil přitom, že nyní mu dělá starosti zejména problém nezaměstnanosti mladých, která ve velké míře trápí země jižní Evropy.

Papež přiletí bez neprůstřelného auta, což není pro bezpečnost nejlepší. Ale je to jeho volba stejně jako to, že odmítá používat vrtulník a chce chodit po ulicích mezi lidmi. Jeho návštěvu provázejí velká očekávání - jako první jihoamerický papež v historii je na domácím kontinentu velmi populární. Brazilci si cení jeho skromnosti a sociálního cítění - jejím důkazem má být taky návštěva chudinských čtvrtí.