Mursí ve vazbě, na egyptských ulicích znovu teče krev

Káhira – Nejméně pět mrtvých a přes 70 zraněných si v egyptské Alexandrii vyžádaly potyčky mezi odpůrci a stoupenci svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Oba tábory, které na dnešek svolaly masové demonstrace po celé zemi, se napadly také v Káhiře. Armáda pohrozila, že proti násilí zakročí. Prokuratura na Mursího uvalila dva týdny vazby kvůli údajnému spiknutí s palestinským Hamasem.

Na centrálním káhirském náměstí Tahrír se shromáždilo několik tisíc lidí. Očekává se, že další přijdou do večera, kdy muslimové přeruší ramadánový denní půst a po večerní modlitbě se najedí. Vjezdy na náměstí střeží obrněné vozy, panují obavy z krveprolití. První střet se odehrál ve čtvrti Šubra. Účastníci manifestací proti sobě zaútočili kamením. Mursího oponenti tam pálili fotografie svrženého prezidenta a ze střech házeli lahve na jeho stoupence.

Egyptská armáda je připravena zakročit proti násilnostem v ulicích
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Mursí obviněn ze spolupráce s Hamasem

Mursí bude vyslýchán v souvislosti s obviněním ze spolupráce s Hamasem při organizování útoků na policejní stanice a věznice. Muslimské bratrstvo obvinění považuje za směšné a za návrat do doby režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. 

Armáda Mursího zbavila moci kvůli trvajícím politickým nepokojům 3. července a držela ho dosud na neznámém místě. Podle nejnovějších informací má zůstat ve vazbě dva týdny, po něž bude vyslýchán. Vazba může být případně prodloužena.

Při výsleších má být vyjasněno údajné Mursího zapojení do útoků na policejní stanice a věznice v roce 2011. Akce jsou připisovány Hamasu. Z vězení se tehdy dostali političtí vězni. Dále je Mursí, který byl tehdy také vězněn, obviněn z toho, že při útěku zničil vězeňskou dokumentaci a podílel se na zabití a únosu policejních důstojníků a vězňů.

Protestní shromáždění za exprezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Nariman El-Mofty

Případ vyšetřuje káhirský soud, který má zjistit, jak se v lednu 2011 vězni dostali na svobodu. Předpokládá se, že to byla akce tehdy ještě zakázaného Muslimského bratrstva, jemuž pomohl Hamas. Mursí tvrdí, že se z věznice dostal díky místním obyvatelům. Pomoc při útěku popírá také Hamas.

Obvinění proti panu Mursímu „vypadají jako msta bývalého režimu, který se vrací k moci“, řekl mluvčí bratrstva. „Nebereme je vážně. Budeme dále protestovat v ulicích. Další lidé si uvědomí, co tento nový režim znamená - návrat starého Mubarakova státu,“ dodal.

O napojení Mursího a Muslimského bratrstva, za něž byl loni zvolen, na Hamas se hovoří delší dobu. Toto radikální palestinské hnutí vzniklo jako palestinská odnož egyptského Muslimského bratrstva. Vedení Hamasu tento týden uzavřelo televizní stanici al-Arabíja v Gaze za to, že údajně vysílala lži o napojení Hamasu na Mursího a jeho stoupence. Podle čerstvých informací televize poskytl Hamas některým členům Muslimského bratrstva útočiště v hotelu v Gaze.

V Egyptě je stíhán nejenom Mursí, ale i vedení bratrstva. Tento týden byl obnoven příkaz k zatčení jeho vůdce Muhammada Badího, který se nyní skrývá.

Čekají se další masové protesty

V Egyptě hrozí, že se bude opakovat krveprolití z posledních týdnů. Ministr obrany a šéf vojska Al-Sisí vyzval lidi, aby vyšli do ulic. Mají tak dát armádě najevo, že má zakročit proti terorismu a násilí. Podporovatelé armády se v ulicích střetnou s Mursího přívrženci. Muslimské bratrstvo demonstruje proti postupu armády, který byl podle něj vojenským pučem.

„Vypadá to spíš tak, že armáda spoléhá na to, že má velmi širokou podporu veřejnosti. Tím, že sezve velká protestní shromáždění na svou podporu, svým způsobem legitimizuje pozici, aby mohla v příštích dnech výrazněji zasáhnout proti islamistickým demonstracím,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.