Muž ukradl v Cannes kufřík se šperky za miliardu

Nice - Dnes krátce před polednem ukradl neznámý ozbrojený muž z hotelu Carlton ve francouzském Cannes šperky za 40 milionů eur, tedy více než miliardu korun. V hotelu se právě koná výstava šperků. Klenoty byly v kufříku, kterého se muž zmocnil. V Cannes se kradlo i při letošním filmovém festivalu.

Výstava se koná od 20. července a měla trvat do konce srpna. Server Nice Matin oznámil, že se na ní představovaly šperky domu Leviev, jehož majitelem je Izraelec ruského původu Lev Leviev. Společnost je známá diamantovými šperky vysoké kvality.

Při květnovém festivalu ukradli zloději sejf se šperky z hotelu Novotel. Lup měl hodnotu odpovídající v přepočtu asi 27 milionům korun. Klenotnický dům Chopard šperky jako sponzor festivalu půjčoval hvězdám.

O několik dní později pak zmizel v Cap d'Antibes u Cannes náhrdelník za dva miliony eur (58 milionů Kč) z dílny klenotnictví De Grisogono. Zloději ho ukradli během večírku pořádaného pro hosty festivalu.

Největší krádeže šperků za posledních 10 let:

Ÿ- 16. února 2003 - Z proslulého Diamond Center v belgických Antverpách zmizely drahokamy, zlato a šperky za 100 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun). Akci zorganizoval Ital Leonardo Notarbartolo, jenž byl odsouzen k deseti letům vězení.

-  25. února 2005 - Na amsterdamském letišti Schiphol byly při překládání z letadla do letadla uloupeny diamanty a šperky v hodnotě zhruba 118 milionů dolarů (asi 2,36 miliardy korun).

Ÿ- 5. března 2007 - Diamanty v hodnotě asi 21 milionů eur (asi 546 milionů korun) byly ukradeny z banky v belgických Atverpách.

Ÿ- 4. prosince 2008 - Zřejmě největší loupež šperků ve Francii provedli čtyři ozbrojení muži v pařížském klenotnictví Harry Winston, odkud ukradli diamanty a šperky v hodnotě 85 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun). Většinu lupu i pachatelů se podařilo zajistit v létě 2009.

-Ÿ 6. srpna 2009 - Zřejmě největší loupež klenotů v britských dějinách se odehrála v luxusním klenotnictví Graff v londýnské čtvrti Mayfair, kam vešli dva elegantně oblečení muži, vytáhli zbraně a odnesli si 43 klenotů za 40 milionů liber (asi 1,2 miliardy korun). Po dvou týdnech byli oba a spolupachatel zatčeni.

-Ÿ 18. února 2013 - Diamanty v hodnotě 50 milionů dolarů (asi miliarda korun) ukradli ozbrojení lupiči na bruselském letišti Zaventem.