Zavahrí: Al-Káida pro osvobození vězňů z Guantánama udělá všechno

Dubaj - Zacházení s vězni držícími protestní hladovku na Guantánamu dnes v audionahrávce na webu napadl šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí s tím, že jeho organizace nebude litovat žádné námahy k jejich osvobození. Neupřesnil, co přesně hodlá udělat, v minulosti ale radikálové unášeli občany západních států, které se pak snažili vyměnit za uvězněné spolubojovníky. V těchto dnech se al-Káida přihlásila také k odpovědnosti za přepadení dvou věznic v Iráku.

„Protestní hladovka našich bratří na Guantánamu demaskuje pravou, odpornou tvář Ameriky,“ říká Zavahrí v audionahrávce umístěné na islamistickém webu, jejíž pravost ale nemohla být ověřena. „Přísaháme před bohem, že nebudeme hledět na žádnou námahu a učiníme všechno pro osvobození všech našich vězňů v čele s Umarem Abdar Rahmánem, Áfíou Siddíkíovou, Chálidem Šajchem Muhammadem a také každého utlačovaného muslima kdekoliv,“ řekl Zavahrí. V nahraném prohlášení se vyjádřil i k zapojení šíitského hnutí Hizballáh do konfliktu v Sýrii, které označil za pokus prosadit nadvládu Íránu v této zemi.

Věznicí na americké základně Guantánamo na Kubě prošlo od začátku tohoto století 775 cizinců podezřelých z terorismu, z nichž většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Pod tlakem veřejnosti a některých vlád urychlily USA v roce 2007 výslechy a většinu zadržených propustily, nebo předaly justici. Nyní na Guantánamu zůstává 166 mužů. Washington považuje 46 z nich za příliš nebezpečné, než aby byli propuštěni, ale pro nedostatek důkazů je nemůže soudit. Z ostatních vězňů na Guantánamu je možné jich poslat 86 podle amerického ministerstva obrany do jiných zemí, protože nepředstavují zvláštní hrozbu. Zbylým 34 zadržovaným hrozí stíhání před americkým vojenským či civilním soudem.