Většina amerických ambasád se znovu otevírá

Washington - K nedělnímu znovuotevření svých zastupitelských úřadů na Blízkém východě a v Africe přistoupily Spojené státy. Své ambasády v těchto regionech měli Američané uzavřeny od minulé neděle, a to z důvodu blíže nespecifikované hrozby ze strany Al-Káidy. Otevřít by se mělo 18 z 19 zastupitelských úřadů v těchto oblastech, zavřená nadále zůstane jen ambasáda v jemenském městě Saná, a rovněž diplomatická mise v pákistánském městě Láhaur.

USA rozhodly zavřít úřady kvůli blíže neupřesněné hrozbě ze strany teroristické sítě Al-Káida. Většině amerických zaměstnanců velvyslanectví v Jemenu pak bylo v úterý rovněž nařízeno opustit zemi kvůli informacím o hrozícím nebezpečí. Ačkoliv to jemenské úřady považovaly za zbytečné, v Saná byly před západními ambasádami rozmístěny speciální vojenské jednotky.

Ministerstvo zahraničí poté navíc ve čtvrtek kvůli teroristické hrozbě nařídilo evakuovat většinu personálu z konzulátu v severovýchodním pákistánském městě Láhaur a varovalo taktéž své obyvatele, aby do Pákistánů vůbec necestovali. Na bezpečnostní hrozbu zde reagovaly i místní úřady - zpřísnily opatření v celé provincii Paňdžáb a rozmístily rovněž dodatečné hlídky k vjezdům do města. Tento konzulát nyní zůstane i nadále zavřený.

Okolí americké ambasády v Jemenu
Zdroj: Mohammed Mohammed/ČTK/XINHUA

Zmíněná opatření byla vyhlášena poté, co americké úřady zachytily vzkazy členů Al-Káidy. Deník The New York Times napsal, že šéf Al-Káidy Ajmán Zavahrí nařídil zaútočit šéfovi jemenské odnože Násiru Vahajšímu. V prohlášení ministerstva není uveden důvod opětovného obnovení činnosti zastupitelských úřadů.

Velvyslanectví v Jemenu je stále v nebezpečí (zdroj: ČT24)