Rčení „Sůl nad zlato“ v Mexiku už neplatí

Mexico City - Mexičani by podle svého ministerstva zdravotnictví měli méně solit. Jsou totiž nejobéznějším národem světa, a právě sůl je jedním z důvodů. Restauratéři v hlavním městě Mexico City teď vyšli úřadům vstříc a ze svých stolů dali pryč všechny slánky.

Jeden Mexičan zkonzumuje zhruba 18 gramů soli denně, což je podle odborníků trojnásobek doporučené denní dávky. Mexičani se podle zprávy OSN stali kvůli svému způsobu stravování nejobéznějším národem světa. Mexické úřady proto vyzvaly veřejnost, aby solení omezila.

  • "Příliš mnoho soli způsobuje vysoký krevní tlak, vyšší hladinu cukru v krvi a obezitu," varoval šéf Asociace mexických restaurací Francisco Mijares.

Restauratéři v hlavním městě se teď rozhodli vyjít výzvě úřadů vstříc. Tisícovka z nich zavedla novinku a ze stolů odklidila všechny slánky. Zapojili se i kuchaři. Do jídel, která připravují, dávají soli méně. Restauratéři věří, že si lidé jemnější chutě oblíbí natolik, že si nový zvyk přenesou i domů.

  • „Nedali jsme pryč jen slánky. Solíme méně i samotná jídla. Patrné je to zejména u našeho chleba,“ myslí si José Luis, šéf jedné z restaurací, které se do projektu zapojily.

Sůl je mezi Mexičany oblíbeným dochucovadlem. Kromě tradičních pokrmů ji přidávají i do řady dezertů. Výjimečné tu není ani přisolování nápojů - například piva nebo vody s citronem.

Nesolte, budete tlustí a nemocní, vzkazují úřady Mexičanům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod