Díky za zprávu, odepisovat nebudeme, vzkazuje otci Snowden

Moskva – Zašifrovaným vzkazem kontaktoval na internetu svého syna Lon Snowden. Minulý týden obdržel ruské vízum a chystá se jej navštívit. Edward Snowden v červnu vyzradil detailní informace o špionážním programu Prism, s jehož pomocí Američané shromažďují obrovské objemy dat z mezinárodní internetové a telefonické komunikace. Před americkou justicí, jež ho obvinila ze špionáže, utekl do Ruska, kde získal právo ročního azylu.

Jak dnes uvedl právní zástupce Edwarda Snowdena Anatolij Kučerena, doporučil svému klientovi, aby z bezpečnostních důvodů na vzkaz na webu neodepisoval a vyčkal, až se s otcem bude moci setkat tváří v tvář. „Rozumím tomu, co oba cítí. A vypadá to, že jejich pocity jsou silnější než jakékoli obavy o bezpečnost. Doporučil jsem jim nicméně, aby nepoužívali ke komunikaci internet a počkali na osobní schůzku,“ uvedl Kučerena. Doplnil, že datum otcovy návštěvy v Rusku nebude z bezpečnostních důvodů a na přání rodiny zveřejněno.

Snowdenovi trvalo víc než měsíc, než opustil nedobrovolný úkryt na moskevském letišti Šeremeťjevo, kde od června čekal na vyřízení azylové žádosti. První srpnový den vyšel na svobodu, kde se ale momentálně nachází, není známo. Podle Kučereny je nicméně na „bezpečném“ místě.

Vydáno pod