Tragický osud letu KAL 007 - důsledek boje Východu se Západem

Moskva - U ostrova Sachalin právě 1. září 1983 sovětské stíhačky sestřelily jihokorejský dopravní boeing. Na místě zahynulo všech 269 pasažérů včetně posádky. Incident poznamenal poslední etapu studené války - zatímco Západ ho ostře odsoudil, Sovětský svaz trval na tom, že zásah vyprovokovala špionážní akce Američanů.

Boeing 747 letěl na lince z New Yorku do jihokorejského Soulu. Let nesoucí označení KAL 007 měl naplánované mezipřistání na Aljašce. Krátce po vzletu se ale stroj od vytyčené trasy z neznámých příčin odchýlil a zamířil přímo nad Kamčatku do sovětského vzdušného prostoru. Odtud pak odstartovaly dvě hotovostní stíhačky.

Sovětští stíhači dostali příkaz letadlo sestřelit. Komunistická propaganda dlouho tvrdila, že boeing opustil sovětský prostor a zmizel. „Byla to předem naplánovaná akce pod pláštíkem civilního letadla,“ tvrdili Sověti. Prý šlo o špionáž a provokaci. Vzájemná nedůvěra pak komplikovala možnost nezávislého posouzení toho, co se vlastně na palubě letadla stalo a jak reagovala sovětská protivzdušná obrana.

Do dneška nejsou okolnosti incidentu zcela jasné. Jedna z teorií tvrdí, že se v blízkosti pohybovalo americké průzkumné letadlo, jiná zase, že korejský boeing sám plnil výzvědné úkoly nad oblastí se značnou koncentrací sovětských vojsk.

Let KAL 007 skončil tragicky (zdroj: ČT24)
  • Tragédie nad Sachalinem není jedinou svého druhu. V roce 1988 sestřelil omylem americký křižník íránský dopravní Airbus se 290 lidmi na palubě - nikdo nepřežil.
Vydáno pod