Odklad, milost, či individuální amnestie: Co udělá Ukrajina s vězni-pacienty?

Kyjev - Ukrajinský parlament by měl hlasovat o návrhu zákona upravujícího léčení vězněných osob v zahraničí. Zákon by umožnil přesun nemocné opoziční političky a bývalé premiérky Julie Tymošenkové do Německa. Na řešení situace závisí i případný vstup Ukrajiny do Evropské unie. „Ve hře jsou stále tři návrhy, mezi nimiž existují značné rozpory,“ podotkl Jan Šír z Institutu mezinárodních studií, FSV UK. Vážnou překážkou připravovaného vycestování vězněné expremiérky do Německa se ale mohou stát údajné vyprané peníze, která má mít Tymošenková na kontech v zahraničí.

Na tahu jsou ukrajinští poslanci

Ukrajinský parlament by měl o změně trestního zákoníku hlasovat ve čtvrtek. Podle prvního návrhu, který podporuje europarlament, by mohli vyjet mimo Ukrajinu všichni pacienti, u nichž by nedošlo do roka ke změně zdravotního stavu dotyčného ve vězení. „Tím výjezdem do zahraničí má být prominut zbytek trestu,“ upozornil zpravodaj ČT Josef Pazderka. 

Ve hře je ale i druhý návrh. „Ten předpokládá zavedení institutu, který by rovněž umožnil vycestovat léčeným vězňům. Nicméně v tomto případě by došlo jen k odkladu výkonu trestu,“ podotkl Šír. Zástupci ukrajinské opozice pak přišli se třetím návrhem zákona. „Ten by předpokládal individuální amnestii pro Tymošenkovou,“ dodal Šír.

Julija Tymošenková se po roce ukázala na videu
Zdroj: ČT24

Ukrajinské úřady se nyní snaží prostřednictvím amerických a švýcarských soudů dostat k půl miliardě dolarů (9,5 miliardy korun), které má mít údajně Tymošenková na zahraničních kontech. Podle ukrajinské prokuratury, na niž se odvolává list Segodňa, vůdkyně opozice údajně získala peníze nezákonně ve spolčení s bývalým předsedou ukrajinské vlády Pavlem Lazarenkem. Ten si loni v USA odpykal desetiletý trest za praní špinavých peněz.
   
Informaci o novém vyšetřování finančních aktivit Tymošenkové předal novinářům poslanec ukrajinské vládní Strany regionů Volodymyr Olejnyk. Peníze byly podle něj ilegálně převedeny na zahraniční konta v roce 2006. Později byly zablokovány z rozhodnutí amerického soudu, který Lazarenka za praní špinavých peněz soudil.

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií, FSV UK:

„Problém je, že s Julijí Tymošenkovou jsou spojeny i další kauzy, které dosud nebyly ukončeny. Jedná se o kauzu, kdy Tymošenková ještě v 90. letech působila v čele Jednotných energetických systémů, což byl největší importér ruského plynu na Ukrajině. V souvislosti s její činností mělo dojít k praní špinavých peněz a vývodům majetku do zahraničí. Dále je ve hře nevyšetřené řízení ve věci nájemné vraždy Jevhana Ščerbaně.“

Svět žádá rychlé řešení

Dokud nebude vyřešená situace okolo Tymošenkové, nemůže Ukrajina vstoupit do Evropské unie. Brusel proto naléhá na prezidenta Viktora Janukovyče. Včera se s ním sešla i zástupkyně Spojených států. Amerika plánuje Ukrajinu podpořit, pokud splní nutné podmínky. „Doručila jsem prezidentovi dopis od ministra zahraničí Johna Kerryho. Ukrajina podle něj udělala obrovský pokrok na svojí cestě do Evropy,“ podotkla asistentka Úřadu vlády USA Victoria Nulandová. 

Dohoda je zásadní pro summit ve Vilniusu, který se koná na konci listopadu. Už 18. listopadu se ale k jednání sejdou ministři zahraničí Evropské unie. „Hodiny tikají a čas se krátí, je to problém, který už měl být poměrně dlouho vyřešený. A bez zelené od nich nepřijde zelená od nás - to je politická realita dne,“ konstatoval švédský ministr zahraničí Carl Bildt. 

Ve čtvrtek navštívili Tymošenkovou v nemocnici v Charkově dva zástupci Evropské unie. Setkali se také s davem jejích příznivců. „Čím víc se summit blíží, tím víc mám pochybností. Nemyslím si, že budou souhlasit, protože Janukovyč si nejspíš říká o vysokou cenu nebo se prostě jen bojí,“ obává se jedna z podporovatelek expremiérky Ludmila Arnosová. 

Podle nedávného prohlášení německých lékařů se bez operace v Berlíně nemůže Tymošenková zcela uzdravit. Opoziční politička byla před dvěma lety odsouzena za zneužití pravomocí k sedmi letům vězení. Už skoro rok a půl se ale léčí s vyhřezlou meziobratlovou ploténkou.

Vydáno pod