Útok v Benghází dál jitří emoce. A kazí dobré jméno CBS

Washington - Americká televizní společnost CBS zažívá horké chvilky. Do investigativního pořadu 60 minutes si pozvala člena ostrahy amerického konzulátu v Benghází. Vypovídal o loňském útoku libyjských ozbrojenců, kteří zabili amerického velvyslance a další tři lidi. Jak se ale ukázalo, televize nevsadila na důvěryhodný zdroj. Část své výpovědi si muž vymyslel.

CBS patří mezi americké rodinné stříbro. O jejím zpravodajství se mluví v superlativech, jde o jednu z největších mediálních korporací na světě. I přesto se někdy utne. A v tomto případě zároveň ťala přímo do živého. 

11. září 2012 zemřel při útoku na americký konzulát v libyjském Benghází velvyslanec Chris Stevens. To, co navenek původně vypadalo jako spontánní projev nenávisti, se později ukázalo jako promyšlený útok al-Káidy. Dylan Davies vystoupil v reportáži CBS ještě pod pseudonymem Morgan Jones. Na starosti měl ochranu objektu. 

„Děsil jsem se zjistit, kdo to byl. Netrvalo dlouho a dostal jsem se do pokoje (v nemocnici) a viděl jsem ho skrz sklo. Nemusel jsem jít dovnitř, abych poznal, kdo to byl. Byl to velvyslanec. Mrtvý. Byl to šok,“ řekl Davies v inkriminované reportáži.

Reportáž CBS o útoku v Benghází
Zdroj: ČT24

Davies popisoval i další detaily. Jenže chvíli po odvysílání reportáže vyšlo najevo, že když mluvil s FBI, říkal jiné věci, takže si část musel vymyslet. Pro CBS je to dvojitá blamáž - z trhu stahuje i Daviesovu knížku, na jejímž vydání se podílela.

Skandál kolem klíčového svědka útoku, který něco viděl, a něco jiného říkal, anebo nic neviděl, a přesto o tom mluvil, trochu zakrývá zbytek reportáže. Ta se zabývá tím, co americkou politiku zaměstnává déle než rok - a sice, do jaké míry ministerstvo zahraničí vědělo, že se něco chystá. A pokud ano, proč do Libye neposlalo posily.

Washington na žádosti o pomoc nereagoval

Tři měsíce před smrtí Chrise Stevense se radikálové v Benghází pokusili zabít britského velvyslance. Navíc Američané podle CBS věděli, že Abú Anas Libí, kterého zatkli letos, měl za úkol v Libyi vytvořit vhodné podhoubí pro činnost al-Káidy.

Bývalý zástupce amerického velvyslance v Libyi Gregory Hicks tvrdí, že vypracoval několik žádostí o posílení bezpečnosti ambasády. Nikdy prý ale nebyly postoupeny k vyřízení. „Já opravdu nevím, ale chtěl bych na tuhle otázku znát odpověď,“ říká Hicks v reportáži CBS.

Omluva CBS ale tečku za Benghází neudělala. Pokud by se Hillary Clintonová rozhodla kandidovat do Bílého domu, budou její kritici určitě zpochybňovat její roli v této události.

Horizont: Další přehmat ohledně útoku v Benghází (zdroj: ČT24)