Nedostatek jídla, léků a všude mrtví - Filipíny upadly do chaosu

Manila – Po řádění tajfunu Haiyan na Filipínách panuje chaos. Špatné počasí a organizační zmatky brání rychle a účinně rozdělovat humanitární pomoc. V nejvíce postižených místech je kriticky málo jídla, vody a léků. Filipínská vláda zvýšila oficiální bilanci tajfunu na 1 744 mrtvých a 2 487 zraněných. Konečné číslo sice bude zcela jistě vyšší, filipínský prezident ale věří, že počet obětí nepřesáhne 2,5 tisíce. Vláda už poslala do postižených oblastí armádu, zareagovaly i humanitární organizace z celého světa. Ty české zatím vybraly skoro dva miliony korun. České ministerstvo zahraničí pošle čtyři miliony.

„Údaje, které teď právě mám, jsou o zhruba dvou tisících obětech, ale mohou být ještě vyšší,“ sdělil filipínský prezident Aquino televizi CNN. „Deset tisíc je, myslím, příliš mnoho,“ dodal s tím, že původní odhad vyplýval z emocí způsobených dramatickými událostmi.

Záchranné operace v oblasti by měla výrazně podpořit především americká letadlová loď USS George Washington s 5 000 vojáky a více než 80 letadly a vrtulníky na palubě, která se vydala na cestu k souostroví. „Bude nám to trvat zhruba osmačtyřicet až dvaasedmdesát hodin, než se dostaneme na místo. Počasí pořád není nijak příznivé, ale opravdu poplujeme nejrychleji, jak to jen jde. Ti lidé potřebují naši pomoc,“ říká kapitán lodi Thomas Disy.

Podobně velké americké plavidlo s vrtulníky schopnými dopravit denně přeživším miliony tun vody, potravin a léků a evakuovat zraněné zachránilo množství lidí po asijském tsunami v roce 2004. K místu přírodní katastrofy plují i další čtyři lodě amerického námořnictva, stejně tak vysílá jednu ze svých vojenských lodí Británie.

Hrozba tetanu:

„Očekáváme velkou řadu zlomenin a řezných poranění. Jedno z největších nebezpečí je tetanus. Lidé mají neošetřená zranění, je nedostatek pitné vody. Takže očkování proti tetanu je jedna z našich prvních aktivit,“ uvedl ředitel Lékařů bez hranic ČR Pavel Gruber. „První týmy pracují doslova na ulici. Najdou si zbytek ruiny, natáhnou plachty, vytáhnou stoly z trosek a z toho udělají velmi rychlý improvizovaný operační sál,“ popsal praxi v oblastech postižených katastrofami. 

OSN žádá 300 milionů dolarů

Mobilizují se taky mezinárodní organizace. Lékaři bez hranic mají na místě 15 lidí a dalších cca padesát brzy vyšlou. Přímo na Filipínách má své síly Červený kříž. „Nepotřebujeme pro tuto událost nic vyhodnocovat. Víme přesně, co na místě potřebují při takovém rozsahu škod. Naše týmy musí co nejdřív pohřbít mrtvé, jakmile se do oblasti dostanou,“ uvedl John Ging, ředitel operačních programů OSN. Organizace Spojených národů už vyzvala dárcovské země, aby shromáždily 300 milionů dolarů.

Ostrov Tacloban po zásahu tajfunem Haiyan
Zdroj: ČTK/AP/Aaron Favila

Nejsilnější cyklona, která kdy zasáhla pevninu

Supertajfun Haiyan zasáhl východní část Filipín před čtyřmi dny a nechal za sebou cestu mimořádné zkázy. Úřady odhadují, že skutečný počet obětí může být kolem deseti tisíc; oficiální bilance započítává jen objevená mrtvá těla, kterých je 1 744. Do některých oblastí se přitom záchranné týmy ještě nedostaly. V částech Filipín zůstává přerušená dodávka elektřiny a nefungují mobilní sítě.

"Vypadá to, že se jedná o nejsilnější tropickou cyklonu, která kdy zasáhla pevninu. Rychlost větru dosáhla více než 300 kilometrů v hodině. Obecně, pokud vezmeme všechny tropické cyklony, tedy i ty, které nezasáhly pevninu, se jedná o čtvrtou nejsilnější ve našich dějinách," uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Češi vybrali přes dva miliony korun

Stranou nezůstali ani Češi. Na Filipínách operuje Adra i Česká katolická Charita. Vyráží taky tříčlenný tým Člověka v tísni. Bude pomáhat při stavbě provizorních obydlí nebo při dodávkách vody a potravin. Na sbírkových kontech se už sešly skoro dva miliony korun. „Zhruba půl milionu vysíláme hned na přímou pomoc, na další části pomoci budeme posílat další zbylé peníze, aby měli lidé potraviny, vodu a léky,“ řekl ředitel Adry Michal Čančík.

České humanitární organizace otevřely několik účtů, kam mohou lidé posílat příspěvky. Pomoct mohou i dárcovskými SMSkami. Podrobnosti organizace zveřejnily na svých webových stránkách:

Člověk v tísni: 37893789/0300; DMS FILIPINY na číslo 87777
Adra: 41594159/0300, v.s. 395; DMS ADRA na číslo 87777
Charita ČR: 55660022/0800, v.s. 133; DMS CHARITASVET na číslo 87777
Český červený kříž: 222885/5500, v.s. 777; DMS CCK na číslo 87777
Diakonie Českobratrské církve evangelické: 292 949 292/0300, v. s. 117
UNICEF Česká republika: 11771177/0300, v.s. 808; DMS UNICEF na číslo 87777
Lékaři bez hranic: 222666/2700; DMS MSF na číslo 87777

Ambasádě se už ozvali všichni Češi. Jsou v pořádku

Podle české ambasády by měli být všichni Češi pobývající na Filipínách v pořádku. „Dva Češi, které jsme hledali a neměli jsme spojení, se ozvali, takže v současné době víme o všech, co jsou registrovaní, že jsou v pořádku a nikdo pomoc nepotřebuje,“ uvedl český velvyslanec Josef Rychtar. Jak dodal, ambasáda je v kontaktu s Českým červeným křížem, s Člověkem v tísni a ministerstvem zahraničí, které by mělo dnes odsouhlasit finanční pomoc tajfunem zasažené oblasti. „Zítra přijedou lidé z Člověka v tísni, takže jim budeme rovněž pomáhat,“ doplnil Rychtar. Společnost vyslala na Filipíny tříčlenný tým, který se chce zaměřit i na oblasti, které nejsou ve středu mediálního zájmu, jako je například východ ostrova Samar a město Guiuan, které leželo jako první v dráze tajfunu.

Ve zdevastovaném Taclobanu uprchly stovky vězňů

Filipínský generál Virgilio Espineli oznámil, že v tajfunem značně poškozeném městě Tacloban využili této příležitosti vězni k útěku z věznice. Trestanci strhli zeď vězení a prchli na svobodu. Ve věznici bylo asi 600 odsouzených. Kolik z nich se do útěku zapojilo, zatím není jasné.

V Taclobanu vládne kritický nedostatek potravin a vody a jeho ulice zůstávají posety nespočetnými mrtvými těly. Lékaři sloužící v provizorních nemocnicích si stěžují, že nemohou zraněné očkovat proti tetanu, protože nemají vakcíny. Místní vláda navíc nefunguje, jelikož většina úředníků prý zahynula, je nezvěstných nebo se musí starat o přežití vlastních rodin. Roli vlády proto převzala armáda, která se snaží bránit rabování, násilným útokům na
humanitární konvoje a všeobecnému chaosu.