Filipínský boj – trosky brání proudění humanitární pomoci

Manila – Proudění humanitární pomoci do filipínských oblastí postižených ničivým tajfunem Haiyan se sice podle Organizace spojených národů postupně zlepšuje, řada lidí ale nadále zůstává napospas krajině zničené přírodním živlem. Kvůli zablokovaným silnicím a zavřeným letištím se totiž humanitární pomoc do postižené oblasti dostává jen komplikovaně, a úřady tak evidují i první případy rabování.

„Musíme být ještě rychlejší, protože mnoha lidem se stále nedostalo pomoci. Ale měli by vědět, že je na cestě. Každým dnem se nám pomoc daří dostat dalším lidem, kteří ji tak naléhavě a zoufale potřebují,“ prohlásil ředitel Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí John Ging.

Tajfun Haiyan zasáhl do životů třinácti milionů lidí. Pětadvacet tisíc lidí se po neštěstí dosud nepodařilo najít a současně s tím vzrůstá i počet obětí; podle OSN zemřelo na Filipínách 4,5 tisíce lidí.

Reportáž o situaci na Filipínách (zdroj: ČT24)

Na Filipínách pomáhá řada organizací z mnoha zemí světa. Situace podle nich není dobrá. Lékaři se obávají šíření nemocí. Podle OSN se sice pomoc dostala už k těm nejhůře postiženým, ale pořád jí není dost. 

S distribucí toho nejzákladnějšího pomáhá i armáda. Do mnoha míst se vojáci nemůžou dostat po zemi, základní potraviny tak rozvážejí vrtulníky. Spojené státy přemístily k souostroví speciální nemocniční loď a do záchranných prací nasadili své vojáky. 

V některých oblastech se i dnes, více než týden po katastrofě, záchranáři snažili evakuovat obyvatele ze zničených osad. Ve městě Tacloban, které patří mezi nejhůře postižené, jak přeživší, tak oficiální činitelé tvrdí, že jen tady počty obětí mohou dosáhnout několika tisíc. Každou hodinou se nacházejí další a další mrtvá těla. 

Počet lidí, které tajfun připravil o střechu nad hlavou, podle OSN stoupl z 900 tisíc na 1,9 milionu. Jen v Taclobanu zůstává nejméně 56 tisíc obyvatel v hygienicky nevyhovujících podmínkách.