Bush u Jaye Lena: Užívá si politického důchodu a je samá legrace

New York - George W. Bush vedl svou zemi do dvou válek, čelil největšimu teroristickému útoku v dějinách i jedné z nejhorších ekonomických krizí. Když před necelými šesti lety opouštěl Bílý dům, byl nejméně oblíbeným americkým prezidentem v dějinách. Od té doby se na veřejnosti objevoval jen zřídka. Teď ale udělal výjimku a přijal pozvání do populární televizní talkshow Jaye Lena. Mluvil hlavně o tom, jaké to je v politickém důchodu, a nepomněl zdůraznit, že mu dějiny jednou dají za pravdu.

Jako prezident byl často nechtěným terčem vtipů. Jeho odpůrci se trefovali do chování texaského kovboje, jeho slovních přešlapů i směšných nedorozumění. Teď George Bush mladší dokazuje, že umí pobavit i cíleně. Když Leno vyjádřil překvapení, že Bush pozvání do show přijal, exprezident odpověděl, že to udělal jen kvůli němu. „Chystáte se na odpočinek. Tak jsem chtěl vidět, jak vypadáte, než se za vámi zavřou dveře,“ řekl. Po přestávce se k Bushovi do talkshow připojila i jeho manželka Laura.

George Bush skončil v úřadě v lednu 2009 a vrátil se na ranč v Dallasu. Politice se na rozdíl od jiných exprezidentů vyhýbá. Nepřednáší, neúčastní se konferencí, rozhovory poskytuje jen výjimečně. Veřejnost ho viděla nanejvýš vtipkujícího při odhalení jeho portrétu v Bílém domě nebo dojatého při slavnostním otevření jeho nové knihovny.

Bývalý nejmocnější muž světa se teď věnuje charitě. Pomáhal třeba stavět zařízení pro nemocné AIDS v Zambii. Muž, který vedl Spojené státy do válek v Afghánistánu a Iráku, působí také v organizacích zaměřených na pomoc válečným veteránům. Z kritiky svých kroků během prezidentství si velkou hlavu nedělá.

George Bush u Jaye Lena:

„Ještě chvíli potrvá, než dějiny ukážou, jestli moje rozhodnutí byla rozumná, nebo ne. Moc se tím netrápím. Jinak řečeno, četl jsem několik životopisů George Washingtona. Říkám si, že když ještě pořád píší o prvním prezidentovi, ten čtyřicátý třetí si nemusí dělat starosti.“

„Jste rád, že už nejste prezident?“ zeptal se jej dále Leno. „Ano, jsem. Jasně. Osm let je ažaž,“ odpověděl sedmašedesátiletý bývalý politik, který dnes pravidelně běhá, jezdí na horském kole a hraje golf. Jeho sportovní aktivity v létě jen na chvíli zbrzdila operace srdce. Nejvíc času chce George Bush dál věnovat rodině - zvlášť když se mu nedávno narodila první vnučka. Klid nachází u malování obrazů - hlavně svých zvířat, výjevů z domova a okolí. „Beru malování vážně. Změnilo můj život,“ řekl. Lenovi dokonce daroval jeho portrét. „Teď už si z něj nemůžu dělat legraci,“ komentoval to moderátor.

George Bush u Jaye Lena (zdroj: ČT24)

Leno si v minulosti na Bushovi adresu střihl spoustu vtipů. Jeden za všechny: „Podle nového průzkumu jen každý čtvrtý respondent hodnotí pozitivně Bushovu práci. Jeden ze čtyř! To znamená, že když prezident večeří s manželkou a svými dvěma dcerami, je u stolu jediný, kdo si myslí, že to dělá dobře,“ řekl kdysi.