Výstřely v Dallasu začal pád celého klanu Kennedyů

Washington - Kennedyové byli jedním z nejmocnějších klanů americké politiky. Po smrti Johna Fitzgeralda už ale nikdo z rodiny nedosáhl na nejvyšší politické mety. Klan Kennedyů začala pronásledovat smůla provázená tragickými úmrtími.

Základní kámen k úspěchu dynastie položil Joseph Kennedy. Muž, který byl vždy ve správnou dobu na správném místě. Jako předseda komise pro cenné papíry se seznámil s prezidentem Rooseveltem. Ve dvacátých letech investoval v Hollywoodu. A když ve třicátých letech skončila v Americe prohibice, odjel do Británie a zajistil si exkluzivní distribuci ginu i skotské. „Byl všude. Od první světové války přes druhou světovou i studenou válku,“ potvrzuje autor knihy Patriarcha: Život a divoká doba Josepha P. Kennedyho David Nasaw.

Ekonomickou moc začal pomalu měnit v politickou a na hvězdnou kariéru připravoval i své děti. Tehdy jako by se k němu štěstí obrátilo zády. Nejstarší dceru Rose Marie kvůli duševní poruše poslal na lobotomii a prvorozený syn, Joseph Junior, zahynul během druhé světové války nad kanálem La Manche.

John F. Kennedy
Zdroj: ČT24

Pak jako by se sny začaly plnit. John Fitzgerald nezadržitelně šplhal po žebříčku moci. Nejprve se stal kongresmanem, pak senátorem a nakonec dobyl metu nejvyšší - Bílý dům. Hvězda mladého prezidenta stoupala, svými proslovy a činy psal historii. Měl na to ovšem pouze dva roky - 22. listopadu 1963 přišel Joseph Kennedy o dalšího syna.

Smůla jako by se Kennedyům znovu přilepila na paty. Pět let po Johnovi zemřel rukou vraha i jeho mladší bratr a senátor Bobby. Kulka ho zabila po projevu v Los Angeles.

Netrvalo dlouho a na titulní stránky se nechtěně dostal další z bratrů - Edward, přezdívaný Ted. Nezvládl řízení a jeho oldsmobile skončil v řece. Sám se na břeh dostal, osmadvacetileté dívce, která jela s ním, ale nepomohl.

Někdo věřil, že se hvězda Kennedyů znovu rozzáří se synem slavného prezidenta. John Fitzgerald Junior nespěchal. Byl oblíbený a věřil, že má čas. Ten ale vypršel, když se letoun, ve kterém seděl s manželkou a švagrovou, zřítil u pobřeží Massachussetts.

Caroline Kennedyová
Zdroj: Cliff Owen/ČTK/AP

V politice už zůstala jen dcera Johna Fitzgeralda, Caroline. Jako velvyslankyně Spojených států působí v Japonsku.

Nejskvělejší doba rodu Kennedyů ale jako by skončila před padesáti lety. Na silnici v Dallasu.

Horizont: Vzestup a pád klanu Kennedyů (zdroj: ČT24)