Hollywood prý týrá zvířata: Filmaři málem utopili tygra

Los Angeles - Při natáčení neutrpěla újmu žádná zvířata - věta, kterou možná znáte ze závěrečných titulků amerických filmů. Server Hollywood Reporter ale tvrdí, že to už dávno není pravda. Americkou asociaci, která na podmínky zvířecích herců dohlíží, obvinil, že se zaprodala tvrdému businessu - a v něm je pohoda němých tváří až na posledním místě.

Hollywoodský trhák Pí a jeho život je skoro celý animovaný, přesto se bez živého tygra neobešel. Po více než dvou letech teď ale vychází najevo, že zvíře při natáčení málem přišlo o život - tygr jménem King během jedné scény ve vodě zpanikařil a začal se topit.

Na veřejnost se totiž dostal e-mail od jedné z inspektorek Americké asociace pro lidské zacházení se zvířaty (AHA), která na natáčení dohlíží. „Minulý týden jsme v bazénu málem zabili Kinga,“ píše se v e-mailu. Podle jejích nadřízených ale k pochybení nedošlo. Pí získal kromě čtyř Oscarů a stamilionových tržeb i kýžené razítko.

Pí a jeho život
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Kritici tvrdí, že se organizace za poslední roky změnila z ochránců na ty, kteří krutost kryjí. „Tím, že tyto incidenty nehlásí a že se rozhodnou vyřídit to interně mimo pozornost policie, se stávají spolupachateli,“ říká právník zastupující práva zvířat Bob Ferber.

Inspektoři přitom vyjíždějí na natáčení amerických filmů i do zahraničí - včetně České republiky. „Na americké projekty, pokud tam hrají zvířata, přijede jejich zástupce, a navíc ještě chtějí na place veterináře. Takže je to přísnější než u českých filmů,“ popisuje majitel produkční firmy Fauna&film Ota Bareš.

Během filmové éry se natáčení se zvířaty změnilo k nepoznání. Pádícím koním ve westernech kdysi podtrhával nohy drát - dnes díky AHA nemyslitelné. „Dělají maximum nebo se snaží dělat maximum, aby ta zvířata ochránili,“ míní Bareš.

Horizont 24 o týrání zvířecích herců (zdroj: ČT24)

Filmování ale nikdy není stoprocentně bezpečné. U prvního dílu Hobita pošlo 27 koní, ovcí a koz. Přestože k tomu nedošlo v době, kdy se natáčelo, tvůrci si před premiérou na červeném koberci stejně vyslechli své. „Žádná zvířata jsme při natáčení netýrali ani s nimi nezacházeli špatně,“ bránil se režisér Peter Jackson.

Ve filmu ale hrají i ta nejmenší zvířata - pavouci, červi, hmyz. Právě ti podle ochránců přírody nejvíce zkreslují statistiky bezpečnosti. Když se točí s rojem včel nebo celým mraveništěm, snadno se inspektoři pochlubí takřka stoprocentním komfortem živočichů. Zranění nebo stres několika savců ve statistice čítající tisíce přeživších mravenců zapadnou.

Nadějí nedobrovolných filmových hvězd tak v nejdramatičtějších scénách zůstávají stále častěji využívané triky, roboti nebo počítačová animace.

Vydáno pod